ŠEF HSLS-A DARINKO KOSOR

'Premijerka je pristala na porez za bogate'

26.05.2010 u 21:52

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor pristala je na prijedlog HSLS-a da se uvede i četvrta stopa poreza koja bi bila 'porez za bogate', jer bi oporezivala najveće plaće i iznosila 50 posto - piše Večernji.hr

Umjesto dosad najavljivanih triju stopa poreza na dohodak, uvodi se i četvrta porezna stopa kojom će se oporezivati najveće plaće u zemlji i iznosit će 50 posto.

Tako će na iznose do 3.600 kuna porez na dohodak iznositi 12 posto, od 3.600 do 10.800 kuna bit će 25 posto, a porezna stopa od 40 posto, koja je prema prvom prijedlogu pokrivala sve iznose veće od 10.800 kuna, sada se ograničava na iznose do 25.000 kuna bruto plaće.

Sve više 25.000 kuna oporezivat će se sa 50 posto. Izjavio je to u intervjuu za Obzor Večernjega lista predsjednik HSLS-a Darinko Kosor

Na takav je prijedlog koalicijskog partnera prošle subote, na neformalnom sastanku, pristala premijerka Jadranka Kosor

'HSLS ima nekoliko prijedloga dopuna programa gospodarskog oporavka. Glavna dopuna je uvođenje još jedne stope poreza na dohodak od 50 posto kojom bi se oporezivale najviše plaće. Ministar financija Ivan Šuker tvrdi da to neće dati velike financijske efekte na prihodovnoj strani proračuna i to je točno, ali ta je stopa bitna zbog pravednosti i zbog politike. Mnogi kritičari Programa gospodarskog oporavka upravo kao primjer izvlače nepostojanje te stope te ističu kako prijedlogom poreza na dohodak gubi srednji sloj, a dobivaju oni koji imaju najviše plaće. Zato HSLS predlaže uvođenje četvrte stope od 50 posto. O tome sam proteklog tjedna razgovarao s premijerkom i ona je načelno pristala ići na tu dopunu' – kazao je Kosor i dodao:

'Porezom od 50 posto oporezivale bi se plaće iznad 25.000 kuna. To bi bila granica koja ne bi zahvatila srednji sloj, a istovremeno bi omogućila veće oporezivanje najbogatijih. To je pitanje pravednosti i zato to predlažemo. Od uvođenja nove porezne stope prihodovna strana proračuna neće znatnije profitirati, ali će se postići potrebna ravnoteža i pravednost.'

U Vladi jučer nisu željeli komentirati uvođenje četvrte stope poreza na dohodak, već su to prepustili premijerki Jadranki Kosor kad se vrati iz službenog posjeta SAD-u. Neslužbeno, svi sugovornici smatraju kako je, iako proračun time neće biti spašen, riječ o dobrom potezu, ponajprije za radnike u trenutku kada im se uskraćuju regresi, božićnice, a u privatnom sektoru i plaće.

I sindikati su pozdravili  uvođenje 'stope za bogate'. Najveća porezna stopa okrznut će, uz predsjednike uprava i menadžere, sve ministre, saborske zastupnike i predsjednike uprava tvrtki u pretežitom državnom vlasništvu.