NEVERBALNE PORUKE JADRANKE KOSOR

'Premijerka je i u Saboru pokazala da je stjerana u kut'

29.09.2011 u 17:24

Bionic
Reading

Dramatična, mračna, komorna i teatralna atmosfera u Ilirskoj dvorani na predstavljanju HDZ-ova izbornog programa, govor dug 55 minuta ispunjen retoričkim i političkim patosom te česte poštapalice stranačke predsjednice Jadranke Kosor, ali i nastup na aktualnom satu Sabora stručnjacima za retoriku nisu ukazali na novosti u Kosoričinoj retorici

'I na neverbalnoj i na glasovnoj razini, što je očito kod podrhtavanja glasa, premijerka je i u Saboru pokazala da je stjerana u kut pa je, prirodno i instinktivno, tako i reagirala. Pojačanom gestikulacijom i povisivanjem tona pokušavala je povratiti autoritet i zadržati razinu kompetencije koja je opasno bila poljuljana', smatra Iva Bihler, konzultantica za retoriku iz Ciceron komunikacija ocjenjujući 'skrivene' i indirektne poruke predsjednice HDZ-a i Vlade Jadranke Kosor na aktualnom satu Sabora.

Ukazuje kako je Kosor često koristila retoričke smicalice, protupitanja, skretanja s teme ili proširenja, pa čak i generaliziranja tema. Nadalje, u nedostatku pravih argumenata i dokaza premijerka je, po mišljenju stručnjaka, izvlačila emotivne i argumente 'ad personam'

'Unatoč napadima i nezgodnim pitanjima iz saborskih klupa, Jadranka Kosor ni u jednom trenutku nije zaboravila da je to zapravo njezin predizborni skup i početak njezine predizborne kampanje, jer su ključne poruke evidentno bile namijenjene javnosti', upozorava Bihler.

Navodi i kako 'nedostatak konkretnog sadržaja te nesposobnost snalaženja u nezgodnim situacijama i s neugodnim pitanjima, kakvima je bila izložena na aktualnom satu Saboru, Jadranka Kosor kompenzira raznim manipulativnim tehnikama koje joj omogućuju da ni na jedno pitanje zapravo ne da konkretan odgovor'.

No stručnjaci su posebno pratili ono što se moglo 'iščitati između redaka', odnosno iz neverbalnih poruka na predstavljaju HDZ-ova programa u Ilirskoj dvorani. 'Mračna dvorana u kojoj su reflektori upereni samo na jednu osobu može biti uvjerljiva onoliko koliko i kazališna predstava, preciznije monodrama – ovisno o tome koliko je režija dobra ili loša. No zastor će se spustiti i publika će prije ili kasnije postati toga svjesna', prva je reakcija Ive Bihler kod procjene 'skrivenih' i indirektnih poruka iz govora predsjednice HDZ-a.

Prema njezinu mišljenju, 'politika bi trebala održavati istinski, a ne izrežirani dijalog s biračima i zato teško da biračima može biti blizak komunikacijski stil viđen u Ilirskoj dvorani'. 'Birači se teško mogu identificirati s govorom i inscenacijom koji djeluju dramatično, mračno, komorno, prijeteće i teatralno. Vjerujem da je ideja bila postići efekt svečanog trenutka, ali funkcionalno osvjetljenje i ovakva scenografija prije šalju jednu drugu poruku – već viđenu sklonost njegovanju kulta ličnosti', ukazuje Iva Bihler.

Znojno lice ukazuje i na stres

Ono što je upalo u oči svima koji su u TV-izvješćima pratili glavne naglaske predsjednice HDZ-a, ujedno i predsjednice Vlade, jest njezino znojno lice što može biti posljedica djelovanja jakih reflektora, loše odabrane šminke, ali i nervoze. 'Iako je naviknuta na 'svjetla pozornice', gospođi Kosor predstavljanje programa sigurno je bio važan i uzbuđujući, a time i stresan trenutak. Vjerujem i kako, zbog čestih nastupa pred kamerama, sigurno zna odabrati šminku. No nakon 55 minuta provedenih pod jakim reflektorima ne postoji osoba koja se ne bi oznojila', objašnjava stručnjakinja za retoriku Iva Bihler.

Za stručnjake je i neverbalna i glasovna razina predsjednice HDZ-a 'bila u skladu s prigodom i trenutkom, a time i sadržajnom razinom', uz napomenu kako je taj 'svečani govor bio pun retoričkog i političkog patosa'. Takvi govori, doduše, nisu neuobičajeni, no u svemu treba pronaći – pravu mjeru. Stručnjaci za retoriku smatraju i kako 'previše samohvale te selektivnog referiranja na prošlost i uspjehe postaju neuvjerljivi, a govornici gube kontakt sa sadašnjošću, a time i s publikom, odnosno biračkim tijelom'.

I onih 55 minuta, koliko je trajalo izlaganje Jadranke Kosor, posve sigurno nisu mogli održati auditorij 'budnim', jer istraživanja pokazuju, na što upozoravaju u Ciceron komunikacijama, kako odrasla osoba koncentrirano može držati pažnju tek 20-ak minuta. 'Govor se previše razvodnio čemu su pridonijela beskonačna ponavljanja i česte poštapalice poput 'dakako' i 'svakako', kojima se dobiva na vremenu te prečestim korištenjem modalnih i nesadržajnih izraza poput 'usuđujem se reći', 'treba istaknuti', 'kao što znate' i slično. Uvjerljivije bi zvučao jasan i koncizan govor s nekoliko jakih i konkretnih ključnih poruka', smatra Iva Bihler.

Za kraj, ni auditorij, po mišljenju stručnjaka iz Cicerona, nije odavao pretjeranu spontanost, pogotovo kod 'naručenih' pitanja, niti iskrene emocije. 'S obzirom na očitu i izuzetnu pripremljenost i izrežiranost cijelog događaja, scenografije i retorike, to nimalo ne čudi', napominju u Ciceronu.