PAPA U BARCELONI

Premijer Zapatero ne ide na misu

02.11.2010 u 17:08

Bionic
Reading

Glasnogovornik Svete Stolice Federico Lombardi izjavio je da ne vidi veći problem u tome što španjolski premijer José Luis Rodríguez Zapatero neće prisustvovati misi posvećenja katedrale Svete Obitelji u Barceloni iduće nedjelje i da papi osobno to ne smeta

'Misa i euharistija su činovi vjere i treba poštovati savjest svakoga', rekao je Lombardi odgovarajući na pitanja potaknuta osudama koje je izazvala Zapaterova odluka da ne bude prisutan na papinoj misi koja će se slaviti na katalonskom, španjolskom i latinskom.

Potpuno jasno, najveći kritičari španjolskog premijera su predstavnici najjače opozicijske Narodne stranke (PP). Njena predsjednica u Kataloniji Alicia Sánchez-Camacho izjavila je da bi Zapatero trebao poštivati visokoga gosta i katolike, posebno one u Barceloni, kojima je velika čast što će papa posvetiti grandiozno Gaudijevo djelo, katedralu Svete Obitelji.

'Trebao bi svoja uvjerenja ostaviti po strani i ponašati se kao predsjednik svih Katalonaca i svih Španjolaca', rekla je Camacho

Ove nedjelje će mnogi u Barceloni prosvjedovati protiv papinog posjeta. Među njima su i mlade homoseksualne osobe koje su pozvane na dvominutno ljubljenje dok papa bude prolazio ulicama grada. Ta je gesta usmjerena na iskazivanje nezadovoljstva spram institucije i čovjeka na njenu čelu koja je protiv seksualnih, emocionalnih i drugih prava homoseksualaca.