sastanak s vladom

Premijer u Šibeniku: Smanjili smo javni dug, raste zaposlenost...

08.12.2017 u 14:33

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković u Šibeniku je na trećem sastanku Vlade sa županima, gradonačelnicima i načelnicima istaknuo kako je cilj ovog sastanka kao i aktivnosti koje provode sve razine vlasti u Hrvatskoj realizacija projekata kojima će se smanjivati nejednakosti i omogućiti ravnomjeran regionalan razvoj

Prvi sastanak u ovome formatu održan je prije godinu dana u Banskim dvorima, a premijer je u Šibeniku, obraćajući se županima te predstavnicima Zajednice gradova i Zajednice općina izrazio zadovoljstvo razinom suradnje u proteklih 12 mjeseci ustvrdivši da su razvili duh partnerstva, povjerenja i stalne komunikacije.

'Najvažnije je da smo to partnerstvo pretvorili u pozitivnu situaciju za hrvatske građane', rekao je.

Naveo je pozitivne ekonomske pokazatelje u Hrvatskoj - smanjenje javnoga duga i deficita, rast zaposlenosti i izvoza te poručio kako je potrebno 'više raditi na produktivnosti i strukturnim reformama'.

'Izašli smo iz procedure prekomjernog proračunskog manjka, sada je ključno uhvatiti se s problemom makroekonomskih neravnoteža i stoga je 2018. godina, godina bez izbora i referenduma, godina u kojoj je važno da ostvarimo veliki napredak i s takvom optikom mislim da svi ulazimo u promišljanja koja su pred nama', poručio je.

Istaknuvši kako se Vlada i čelnici jedinica lokalne samouprave 'prate u mandatima' s obzirom na to da su okončani izborni ciklusi, ustvrdio je kako im to otvara prostor da sve što je važno za Hrvatsku u višerazinskom upravljanju pokušaju rješavati na način kao što je to bilo proteklih godinu dana.

  • +20
Plenković s ministrima na sastanku sa županima i predstavnicima gradova i općina Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

'Kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem ne samo da smo dali politički okvir nego vrlo sadržajan, detaljan smjer zajedničke realizacije projekata za smanjivanje nejednakosti u Hrvatskoj, ravnomjeran regionalan razvoj i za podršku aktivnostima brojnih resora, privatnog sektora, akademske zajednice i svega onoga što vi radite na razinu županija i gradova', dodao je.

Sudionike sastanka uvodno su pozdravili župan Šibensko-kninske županije i čelnik Zajednice županija Goran Pauk te gradonačelnik Šibenika Željko Burić.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić predstavit će na sastanku aktivnosti Ministarstva na jačanju suradnje s jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave u području zaštite potrošača, poticanja poduzetništva bespovratnim sredstvima te povratu sredstava iz Programa Jamstvenog fonda za prerađivačku industriju i inovacije u prerađivačkoj industriji za 2013./2014. godinu.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić predstavit će aktivnosti u području poljoprivrede, od mjera ruralnog razvoja, mjera iz fonda za pomorstvo i ribarstvo, preko izgradnje ribarskih luka, do reformskih zakona u poljoprivredi, a župan Pauk govorit će o inicijativi snažnijeg uključivanja županija u procese planiranja Kohezijske politike EU nakon 2020. godine.