POLITIČKI ANALITIČARI

'Premijer Rohatinski je irealna ideja nekog tko ne stoji na zemlji'

01.12.2010 u 15:08

Bionic
Reading

Zašto bi Željko Rohatinski sišao s konja na magarca – pitanje je koje se mnogima mota glavama, u kojima se vjerojatno često znala javiti i čežnja za odgovorom na to kako bi izgledala Hrvatska da na njezinu čelu stoji čovjek poput najboljeg guvernera svijeta

Istovremeno, HSLS-ova priča o Rohatinskom kao potencijalnom premijeru koji će liberale predvoditi na svim izbornim listama, političkim se analitičarima s kojima je razgovarao tportal čini ili apsolutnom političkom glupošću ili totalno iracionalnom idejom.

'Zašto bi osoba kalibra poput Rohatinskog pristala na takvu nekakvu funkciju kad će po dovršetku svog mandata u HNB-u zasigurno imati mogućnost nastavka karijere u nekoj od međunarodnih financijskih institucija, poput Europske središnje banke ili EBRD-a te MMF-a ili Svjetske banke', smatra politički analitičar Višeslav Raos

Iako se vabljenje Rohatinskog čini kao odlična udica za medije i birače, moglo bi ispasti da Darinko Kosor zapravo maše kukom kojom će na kraju pokositi upravo HSLS.

'REMAKE DVOJCA BEZ KORMILARA'?

Na to upozorava i Raos, koji podsjeća na 'slučaj Milanović-Jurčić', kad je SDP zbunio birače, jer je stranački šef Zoran Milanović inzistirao na Ljubi Jurčiću kao premijerskom kandidatu, a potom je Jurčića stavio u zapećak.

No da remake tog filma u kojemu bi ovaj put glavne uloge pripale Kosoru i Rohatinskom, zasigurno nećemo gledati, čvrsto je uvjeren profesor Fakulteta političkih znanosti Damir Grubiša.

'To je irealna ideja nekoga tko ne stoji nogama na zemlji', kaže Grubiša upozoravajući da 'svaki kandidat kod nas treba najprije proći stranački dril i teško je očekivati nekakvu deus ex machinu poput Rohatinskog. Da se sada angažira u politici i čak da napusti svoje mjesto, to je apsurdno i za to nema mogućnosti'.

'Hrvatska, nažalost, zasad nije zrela za neki treći put, pogotovo s obzirom na dvije velike stranke i ostale, poneke i marginalne, strančice. Stoga se periodično pojavljuju ovakve najave Rohatinski za premijera, Mesića za gradonačelnika, koje unose pomutnju, ali su, s obzirom na sustav, neizvedive', smatra Grubiša.

MAMAC ZA NASLOVNICE I SVJETLA POZORNICE

Ipak, Rohatinski ne želi ni komentirati, ni potvrditi niti demantirati da je HSLS-ov takmac. No to Grubišu ne čudi i naglašava da 'i to svjedoči o osobnom kredibilitetu i identitetu Rohatinskog, a HSLS je taj kojemu to donosi publicitet, jer neće valjda s Budišom na prve stranice'.

Da je riječ o 'potpuno čudnoj informaciji', smatra politički analitičar Davor Gjenero. Ističe da je 'Rohatinski prvi čovjek autonomne monetarne vlasti, poput one premijera kao izvršne te predsjednika Sabora kao zakonodavne ili Vrhovnog suda kao sudbene vlasti. Monetarna je vlast, međutim, tip političke autonomije neusporediv s tipom djelovanja u okviru koji stoji na raspolaganju premijeru'.

'Moć guvernera u jednom je segmentu i veća od spomenutih moći pa bi to za Rohatinskog kao premijera bila degradacija', smatra Gjenero. Također, i on upozorava na 'naš politički sustav u kojemu je logično da predsjednici dviju najjačih stranaka budu i premijerski kandidati, a i inače, tek Izrael poznaje poluparlamentarni sustav u kojemu se premijera neposredno bira'.

ČEKAJUĆI DA ROHATINSKI PROGOVORI

Na kraju, 'HSLS već deset godina nije politička stranke, nego politička organizacija koja se na izborima pojavljuje samo na nekakvim zajedničkim listama zahvaljujući čemu je i uspio dobiti dva mandata i zapravo već 10 godina HSLS nije bio na izborima u pravom smislu te riječi', ističe Gjenero.

Smatra da je posve jasno kakav će biti ishod svega i nije mu uopće jasno zašto bi se Rohatinski prihvatio nečeg takvog.To je, međutim, pitanje na koje odgovor može dati isključivo sam Rohatinski, ali on to (zasad) ne želi.

Dok se čeka njegova reakcija, ostaju nagađanja je li zaista riječ o mogućem novom izazovu za najboljeg guvernera na svijetu, kojeg se već jednom predlagalo i za novog predsjednika države. Ili je ipak samo riječ o puštanju probnih balona premda je jasno da će se kad-tad rasprsnuti, ali dok traju, pažnja godi onima koji su gladni publiciteta.