rumen radev

Premijer prijelazne bugarske vlade kaže da je prioritet vladavina prava

12.05.2021 u 12:21

Bionic
Reading

Novi bugarski prijelazni premijer rekao je u srijedu da će prioritet njegove vlade biti provođenje vladavine prava u najsiromašnijoj članici Europske unije

Predsjednik Rumen Radev ovlastio je Stefana Janeva, bivšeg ministra obrane, da vodi vladu do prijevremenih izbora u srpnju nakon što nijedna stranka nije uspjela sastaviti vladu nakon neriješenih izbora prošli mjesec.

Prethodna vlada, koju je vodio Bojko Borisov, bugarsku ekonomiju je držala tek u stanju održivosti na putu pridruživanja eurozoni, no i dalje se nije bavila raširenom korupcijom koja je frustrirala glasače.

"Iskren i odgovoran rad vlade može barem djelomično obnoviti izgubljeno povjerenje u državne institucije", rekao je na televizijskoj ceremoniji inauguracije Stefan Janev, koji je bio Radevljev tajnik za obranu i sigurnost.

"Inzistirat ću da vlada radi potpuno transparentno i odgovorno prema građanima... Stavljam najvažniji naglasak na provođenje vladavine prava."

Janev (61), koji je bio zamjenik premijera i šef obrane u ranijoj prijelaznoj vladi iz 2017. godine te je držao pozicije u NATO-u, rekao je da će vlada dati sve od sebe da osigura poštene izbore.

Bit će "potpuno beskompromisna" prema bilo kakvim pokušajima izbornih prekršaja, rekao je.

Bugarska slovi kao najkorumpiranija članica EU-a, prema nadzornoj agenciji Transparency International. Bruxelles ju je kritizirao zbog toga što nije reformirala pravosuđe ili zatvorila bilo kojeg visokopozicioniranog dužnosnika na temelju optužbi za korupciju.

Radev je prošle godine podržao antivladine prosvjede u kojima je Borisov, koji s malim prekidima drži vlast od 2009. godine, kritiziran za oslabljivanje državnih institucija za dobrobit lokalnih oligarha i tvrtki bliskih njegovoj stranci GERB s desnog centra.

Borisov nije uspio formirati vladu, a također su propali pokušaji nove antielitističke stranke koju predvodi TV voditelj Slavi Trifonov te treće najveće stranke, Socijalista.

Analitičari kažu da će novi izbori u srpnju najvjerojatnije stvoriti još jedan rascjepkani parlament koji bi mogao zakomplicirati formiranje vlade. Nedavna anketa je pokazala da Borisovljev GERB i Trifonovljev ITN ("Postoji takav narod") imaju podjednake izglede.