SVAĐA SE NASTVALJA

Premijer ne misli ispuniti želju predsjednici: Ja ću predstavljati Hrvatsku u Europskom vijeću

13.06.2018 u 19:41

Bionic
Reading

HDZ u srijedu u Virovitici održava sjednicu Kluba zastupnika, a premijer Andrej Plenković u je izjavi medijima komentirao i dnevno-političke teme

Građanska inicijativa Narod odlučuje u ranije u srijedu predala je potpise prikupljene za referendumske inicijative koje su pokrenuli. Premijer kaže kako će najprije Ministarstvo uprave provjeriti jesu li potpisi korektno prikupljeni i je li broj onakav kako to organizatori kažu. Nakon toga Saborski odbor će Ustavnom sudu uputiti pitanje o ustavnosti referendumskih pitanja.

Na pitanje hoće li udovoljiti predsjednici koja želi sudjelovati u predsjedanju Europskom unijom, rekao je: "Što se tiče predstavljanja Republike Hrvatske u Europskom vijeću, uobičajeno je da RH na sastancima predstavlja predsjednik Vlade. To ćemo nastaviti i dalje, za vrijeme našeg predsjedanja. Imamo sporazum institucija prema kojemu predsjednica zastupa Hrvatsku na summitima NATO-a. Što se tiče priprema za predsjedanje, komuniciramo, razgovaramo", prenosi N1.

Govoreći o poreznom rasterećenju premijer je rekao kako je prvi dio porezne reforme donio velika rasterećenja i gospodarstvenicima i građanima, te kako je zahvaljujući tome velikom broju građana porasla plaća.

"U izbornom programu rekli smo da ćemo biti prva Vlada koja će smanjiti opću stopu PDV-a, i to ćemo napraviti. Pristup drugoj fazi bit će cjelovit. Mijenjat će se i drugi zakoni, a ne samo onaj o PDV-u. Vjerujem da će doprinosi i drugih stranaka biti konstruktivni", rekao je Plenković.

Na pitanje strahuje li što će još javnost doznati o grupi Borg, rekao je: "Ne, ja se u to ne miješam."

Što se tiče predsjedničinih demografskih mjera koje je predstavila u utorak, premijer je rekao da se one odnose na populacijsku politiku.

  • +32
Andrej Plenković i Kolinda Grabar-Kitarović na Danu poduzetnika u Westinu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

"Zamolit ćemo nadležno ministarstvo da to pogleda. Ako su te mjere financijski izvodive, spremni smo ih razmotriti. Na populacijsku i demografsku politiku uložili smo preko milijardu i 900 milijuna ljudi. Moj pristup i pristup Vlade vrlo je konkretan i sustavan", rekao je. 

I što se tiče povećanja mirovina koje traži SDP, premijer kaže da Vlada "razmišlja cjelovito". 

Hrvatska nogometna reprezentacija otputovala je na Svjetsko prvenstvo u Rusiju. Što se tiče odlaska dužnosnika u Rusiju, premijer, kao i predsjednica, kaže kako će o tome razmisliti ako se reprezentacija plasira u drugi krug natjecanja. Na pitanje je li u redu ići u Rusiju na Svjetsko prvenstvo i istodobno nametati sankcije zemlji domaćinu, Rusiji, odgovorio je kako "nisu to stvari koje su međusobno povezane"

"Ono što je nama važno, je da Hrvatska ostvari uspjeh", poručio je premijer.