AFERA GÜRTEL

Premijer mora svjedočiti na korupcijskom suđenju. Zvuči poznato?

20.04.2017 u 06:33

Bionic
Reading

Španjolski sud pozvao je tamošnjeg premijera Mariana Rajoya iz konzervativne Partido Popular (PP) da svjedoči na velikom suđenju za korupciju, na kojem su optuženici članovi njegove stranke zbog sumnje da su za mito dijelili poslove na javnim natječajima. Rajoy je prvi premijer u povijesti Španjolske koji se našao u situaciji da mora svjedočiti u jednom kaznenom procesu

U Španjolskoj je potkraj prošle godine na visokom kaznenom sudu Audiencia Nacional počelo najveće korupcijsko suđenje u povijesti Druge Republike, s 37 optuženih i 300 svjedoka. Optuženi su većinom dužnosnici konzervativne stranke Partido Popular (PP), koje se sumnjiči da su za mito u sveukupnom iznosu od 350 milijuna eura namjestili niz javnih natječaja i pogodovali onima koji su bili spremni platiti izvan propozicija natječaja. Jedan od 300 svjedoka je i aktualni španjolski premijer i lider PP-a Mariano Rajoy, za kojeg je pojavljivanje na sudu u ovakvom kontekstu neupitna blamaža koja će još više narušiti njegovu ionako poljuljanu vjerodostojnost.

Niz optužnica rezultat je goleme istrage koja je trajala čak devet godina, a u španjolskim medijima naziva se afera Gürtel, po tajnom imenu koje su istražitelji dali istražnoj operaciji. Afera je otkrila i raširenu korupciju u određenim političkim krugovima Španjolske, koja je pak pogodovala tamošnjem građevinskim biznisu i pretjeranim cijenama nekretnina, što je pak dovelo do kraha španjolske ekonomije i današnje nezaposlenosti od 25 posto. Iako su većina optuženih političari iz PP-a, nisu zaobiđeni ni dužnosnici socijalista, pa ni katalonskih stranaka koje se zalažu za neovisnost.

Među optuženima je i bivši rizničar PP-a Luis Bercenas koji je na švicarske račune sklonio 48 milijuna eura, a u optužnici se detaljno opisuje kako su dužnosnici PP-a razvili sustav primanja mita, koji je uključivao i unajmljivanje prostitutki, za građevinske tvrtke i druge biznise koji su se natjecali na javnim natječajima. U Hrvatskoj bi se reklo - kako triput krečiti.

Niz paralela s HDZ-om

Dapače, postoji niz paralela između suđenja u aferi Gürtel i optužbi od kojih se na hrvatskom sudu treba braniti HDZ: obje su stranke članice Europske pučke stranke, obje su svojom politikom uvele državu u veliku ekonomsku krizu, spomenuti Bercenas je u stranci imao istu poziciju kao Mladen Barišić u HDZ-u za vrijeme Ive Sanadera i obje stranke se optužuje da su novac koji su dobile namještanjem javnih natječaja koristile u predizbornim kampanjama, kao i za bogaćenje pojedinih istaknutih članova. I baš kao i niz HDZ-ovaca, Mariano Rajoy tvrdi da ništa od toga nije znao iako je lider PP-a od 2004. godine.

Među optuženima je i kontroverzni poduzetnik Francisco Correa, kojega su svi zvali Don Vito, po liku kojega je u ‘Kumu’ glumio Marlon Brando. Correa je na sudu svjedočio o tome da se s rizničarem PP-a dogovorio o namještanju javnih natječaja te kako je bio čest gost u središnjici PP-a u Madridu. ‘Bila mi je kao drugi dom’, rekao je Correa na sudu.

Građevinski biznis je zahvaljujući ovakvim korupcijskim praksama godinama cvjetao, što je dovelo do toga da se u Španjolskoj 2006. godine gradilo 750 tisuća kuća godišnje, više nego zajedno u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i Velikoj Britaniji.

Građevina je iznosila i 16 posto španjolskog BDP-a, no za sve to zapravo nije bilo tržišta, a s vremenom su presušili i krediti i javni novac te je građevinsko tržište krahiralo i povuklo za sobom cijelu španjolsku ekonomiju.

Vrh PP-a tvrdi da ništa nije znao

Zato suđenje u aferi Gürtel nije samo suđenje za mito, nego i suđenje političkoj klasi i krupnim kapitalistima koji su korupcijom uništili ekonomiju cijele zemlje.

Bivši rizničar PP-a Bercenas ustvrdio je da je cijelo vodstvo ove stranke znalo za mito koje primaju razni dužnosnici i koje se koristi u kampanjama, što Rajoy i ostali iz PP-a koji nisu optuženi vehementno poriču. Rajoy će na madridskom sudu Audiencia Nacional prvenstveno svjedočiti o periodu u kojem je bio glavni tajnik PP-a, dakle o 2003. i 2004. godini, a u to vrijeme čitava korupcijska shema savršeno je funkcionirala.

Još nije poznat točan datum kada se aktualni španjolski premijer Rajoy treba pojaviti na sudu i uvjeravati sve da nije znao što čini jedan od njegovih nekoć najbližih suradnika i rizničar stranke Bercenas, no španjolski se mediji slažu da bi to moglo dodatno naštetiti ionako klimavoj manjinskoj vladi koju vodi.