Popuštanje napetosti na granici

Premijer Kosova Kurti likuje nakon dogovora: Stiže era kada Srbija počinje učiti što je reciprocitet

30.09.2021 u 15:44

Bionic
Reading

Premijer Kosova Albin Kurti komentirao je dogovor između kosovske i srpske strane u Bruxellesu o problemu pitanju registarskih tablica koje je dovelo do napetostina granici između Srbije i Kosova

"Budući da će tablice Republike Kosovo u Srbiji biti prekrivene državnim simbolom, sve registarske tablice Srbije bez razlike također biti prekrivene našim simbolom na Kosovu", kazao je Kurti.

Kurti je rekao da "sada počinje era kada Srbija počinje učiti o reciprocitetu", prenosi RTKLive.com

Kosovski premijer je poručio da je uspostavljen reciprocitet kojim se tretiraju registarske oznaka vozila.

'Budući da će registarske tablice Republike Kosovo u Srbiji biti pokrivene državnim simbolom, sve registarske tablice Srbije bez razlike također će biti pokrivene državnim simbolom na teritoriji naše države', istaknuo je. Kurtije objasnio da je specijalna jedinica policije Kosova otišla 20. rujna na Jarinje i Brnjak kako bi zaštitila granične prelaze i graničnu policiju od blokada puteva i kako bi zaštitila slobodu kretanja.

'Budući da će se blokada ukloniti, naša specijalna jedinica ne mora ostati tamo, ali uvijek ostaje spremna intervenirati u bilo kojem istom ili sličnom slučaju u budućnosti. Naravno, naša granična policija će provoditi reciprocitet registarskih oznaka. KFOR će tamo ostati oko dva tjedna kako bi se uvjerio da je sve sigurno', naveo je Kurti.

Podsjetio je i da je prošlog tjedna predsjednik Srbije postavio četiri uvjeta za sastanak kosovskih i srpskih predstavnika u Bruxellsu.

'Naravno da mu nisu bili ispunjeni i jučer su razgovori održani u Brusellesu. Sada počinje era kada Srbija počinje da uči o reciprocitetu", napisao je Kurti u objavi na Facebooku.