NOVI DETALJI ISTRAGE

Prema 3D rekonstrukciji ubojica je bio puno viši od Hrvoja Turibaka

12.09.2012 u 11:39

Bionic
Reading

Gotova je 3D rekonstrukcija ubojstva Hrvoja Turibaka (24), studenta Građevinskog fakulteta. Vještak Vojislav Maštruko u utorak je potvrdio da je završio elaborat i predao ga DORH-u. Prema pozicijama ubodnih rana i smjeru kojim je bodež sjekao tkivo, ubojica je znatno viši od isprva osumnjičenog i uhićenog, a kasnije oslobođenog Tomislava Turibaka, piše Jutarnji list

'Mogu potvrditi da je moj posao završen. Svoj nalaz prezentirat ću ako dođe do kaznenog postupka u kojem će eventualno biti predložen u dokaznom postupku. Do tada mi nije dopušteno govoriti o detaljima', rekao je Maštruko za Jutarnji list

U svojem je nalazu opisao i računalnim 3D prikazom dočarao Hrvojevo kretanje prije, za vrijeme, te neposredno nakon zadobivanja ubodnih rana. No unatoč trudu istražitelja i stručnjaka, ubojstvo u prizemnom stanu u zagrebačkom naselju Špansko i dalje ostaje nerasvijetljeno i sve je veća vjerojatnost da će ovaj zločin takav i ostati. Neslužbeno, Maštrukova rekonstrukcija samo je učvrstila tvrdnje brata Tomislava (23) da nije ubio Hrvoja.

Naime, prema pozicijama ubodnih rana i smjeru kojim je bodež sjekao tkivo, ubojica je znatno viši od isprva osumnjičenog i uhićenog, a kasnije oslobođenog Tomislava Turibaka. Inače, Tomislav je znatno nižeg rasta nego pokojni Hrvoje, a ubojica je, prema svemu sudeći, izrazito visok. Nameće se pitanje je li ubojica nadmudrio policijske istražitelje i naveo ih na to da gotovo potpuno sigurni u krivnju brata Tomislava brzopleto krenu u kriminalističku obradu.

No, dio struke smatra da položaj ubodnih rana ne može biti jedini parametar za određivanje fizionomije počinitelja. Od izvora iz DORH-a Jutarnji neslužbeno doznaje da je nemoguće bez sumnje utvrditi koliko je ubojica visok jer je ubode mogao zadati atipičnim udarcima ili je mogao stajati na nečemu, a čak i položaj ruku može zbuniti vještake.
Policija je uvjerenje da je Tomislav kriv djelomično temeljila i na njegovu neobičnom ponašanju tijekom ispitivanja. Izvor iz DORH-a smatra da rezultati vještačenja ne oslobađaju Turibaka od sumnje. No jedno je policijski instinkt, a drugo indicije i dokazi koji se mogu koristiti na sudu, zaključuje.