ZASLUŽILA IZVANREDNI OTKAZ

Prekršaj Karoline Vidović Krišto veći nego što se mislilo

08.01.2013 u 18:31

Bionic
Reading

Karolina Vidović Krišto, smijenjena urednica emisije 'Slika Hrvatske', zatražila je putem pisma podršku od Programskog vijeća HRT-a, ali suprotno njenim očekivanjima, članovi vijeća jednoglasno su osudili emisiju ocijenivši je kao 'radikalni aktivizam zbog kojeg bi u bilo kojem privatnom mediju dobila izvanredni otkaz'

Podsjetimo, u emisiji 'Slika Hrvatske' emitiran je prilog pod nazivom 'Pedofilija kao temelj spolnog odgoja?', u kojemu su bili prikazani i dijelovi filma 'The Kinsey's syndrome' u kojem se blati lik poznatog znanstvenika i seksologa Alfreda Kinseyja.

Bez otkaza u 2013. godini

HRT će vrlo skoro ukinuti emitiranje radisjskog programa na kratkom valu. Na taj način planira se godišnje uštedjeti oko 200.000 dolara, ali slušatelji iu dijaspori i pomorci neće biti zakinuti jer će program moći slušati putem interneta. U ovoj godini na Prisavlju nakon dugog niza godina očekuju i povećanje ulaganja u programske sadržaje.'Također, prvi put nakon šest godina uspjet ćemo investirati u tehnološkuobnovu HRT-a, sada smo podkapacitirani, što ostavlja posljedice', rekaoje glavni ravnatelj Goran Radman dodavši kako u 2013. neće ući u otpuštanja zaposlenih jer HRT za to još nije spreman, ali da će se dogoditi kada se bude raspolagalo s alatima koji će ukazati gdje se može rezati. U planu za 2013. predviđa istanovita povećanja sredstava od pristojbe, budući da je i dalje velikbroj korisnika radio i tv prijamnika koji ne plaćaju pristojbu.
'Nemamonamjeru predlagati povećanje pristojbe', istaknuo je Radman.

O razlozima skidanja emisije s programa, v. d. glavnog urednika programa HTV-a Dean Šoša naveo je kako je kvaliteta emisije pala ispod svake razine, ali sam prilog smatra da je ispod svih profesionalnih standarda u medijskom prostoru.

'Riječ je o jednostranoj emisiji, neobjektivnoj, u kojoj je prisutan radikalan aktivizam, a ne novinarstvo. Usto, u njoj su emitirani dijelovi filma za koje HTV nije imao osigurana autorska prava i zbog čega postoji mogućnost tužbe', kazao je Šoša.

S tezom o radikalnom aktivizmu složio se i vijećnik Arsen Oremović navodeći da bi Vidović Krišto u bilo kojem privatnom mediju za ovakav potez dobila izvanredan otkaz.

Vijećnica Neda Ritz ne dvoji da je Vidović Krišto imala pravo na radikalno mišljenje, ali da je njemu morala suprotstaviti drugačiji pogled. Nedopustivo je da se gledatelje te emisije se pozdravlja s 'Hvaljen Isus i Marija' dok je Bruno Kragić 'šokiran 'kvalitetom' emisije'.

Šoša
je naveo kako je uz ukidanje emisije bilo prostora za još sankcije, ali kako bi izbjegao daljnju politizaciju cijele priče, odlučio se samo na ovakav oblik kazne.

Usto što je ostala bez emisije, Vidović Krišto u budućnosti će ostati i bez mjesta urednice Satelitskog programa jer nova organizacijsko-ustrojbena shema HRT-a, koja bi na snagu trebala stupiti nakon što Sabor potvrdi Statut kuće, ne predviđa postojanje takvog programa, već bi on trebao biti dijelom inkorporiran u HRT 4.

U gotovo trosatnoj sjednici od vijećnika Josipa Jelića moglo se čuti kako je HTV na Božić zapravo ukrao Božić s prilogom o zdravstvenom odgoju dok je Ritz dodala da je njoj ukradeno božićno prijepodne jer je i tada morala slušati u vijestima o njemu.

Uz navedeno Programsko vijeće je na današnjoj sjednici dalo pozitivno mišljenje za Program rada 2013. godine kako ga je predložilo Ravnateljstvo kuće, s tim da će se isti s Financijskim planom revidirati početkom drugoga kvartala budući da novi Statut HRT-a predviđa i drugačije ustrojstvo kuće.

Na sjednici je zaiskrilo je tek oko novca koje HRT daje Hrvatskom audiovizualnom centru (HAVC). HAVC, naime, traži da mu se za 2012. temeljem zakona isplati 18,9 milijuna kuna, dok bi im HRT pristao dati pet milijuna kuna manje, uz obrazloženje da su prihodi od komercijalnih sredstava manji od planiranih i da novaca naprosto nema.