dunja mazzocco drvar:

Preko nas se premješta vrlo snažna fronta iza koje stiže osjetno hladniji zrak. Ovakvi scenariji donose kišu i jače oluje!

14.08.2019 u 06:25

Bionic
Reading

Dunja Mazzocco Drvar za RTL otkriva kako će se tijekom noći pogoršanje sa zapada premjestiti na cijelu zemlju

Tijekom utorka lijepo je osvježilo u velikom dijelu zemlje, najviše u središnjoj Hrvatskoj gdje je bilo 7 stupnjeva svježije nego u ponedjeljak. Samo je u Dalmaciji još bilo vrlo vruće, Knin se i u utorak grijao na 37 stupnjeva. Osvježenje tamo stiže u srijedu, očekuje se daljnji pad temperature, uz obalu za oko 5 stupnjeva, a u zaobalju i za deset. I u Slavoniji će u srijedu biti osjetno ugodnije nakon ove nagle promjene, nekima vjerojatno čak i - svježe, kaže meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar za RTL.

Preko nas se, naime, premješta vrlo snažna fronta iza koje stiže osjetno hladniji zrak. Ovakvi scenariji najčešće nose kišu pa i jače oluje.

  • +115
Ljeto na plažama diljem Hrvatske 2019. Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Tijekom noći jače pogoršanje proširit će se sa zapada na cijelu zemlju. Pritom su osobito u gorju i na moru moguće i tuča većeg zrna pa i pijavice, a nevere će biti praćene i olujnim udarima tramontane. Brodicama se svakako preporučuje da za sljedeća 24 sata pronađu dobar zaklon. Kiša će ponegdje biti i obilna, DHMZ u upozorenju navodi 20 i nešto, u gorju i više od 30 litara po četvornome metru!

Kidanje naoblake

Jutro već osjetno svježije od utorka, kiša će u središnjoj Hrvatskoj brzo prestati, a i naoblaka će se polako kidati. Popodne djelomice sunčano i suho uz još povremeno umjerene sjeverac. Temperatura oko 22 ili 23 Celzijeva stupnja.  U istočnoj Hrvatskoj i poslijepodne će još biti kiše, a zatim će ona sa zapada na istok polako prestati. Puhat će slab do umjeren sjeverac i sjeverozapadnjak i bit će hladnije.

I u Dalmaciji smirivanje, a u drugom dijelu dana nevere su moguće uglavnom samo na južnom Jadranu. Vjetar i more će se nakrako smiriti, a zatim će se duž obale proširiti umjerena do umjereno jaka bura. Dnevna temperatura samo rijetko iznad 31. Na zapadu prestanak kiše i razvedravanje, u Istri i na Kvarneru već i pretežno sunčano, ali burno. Bura će doduše polako slabjeti, no još su mogući olujni udari, osobito na dobro poznatim burnim dionicama. Ona će, jasno, mjestimice i osjetnije ohladiti more.

U petak toplije, ali nestabilnije

U četvrtak sunčano sa svježim jutrom i ugodnim dnevnim temperaturama. U petak opet malo toplije, ali i nestabilnije, moguć je poneki kratki pljusak. Sljedećih dana sunčano i suho, temperatura opet u porastu, a unatoč dnevnoj vrućini, noći će ostati ugodne. Bura staje već u četvrtak i sljedeći će dani biti mirniji i ponovno topliji. Poneki pljusak moguć je u petak i u primorju, ali vrlo rijetko.  Na kraju još upozorenje koje je za srijedu izdao Državni hidrometeorološki zavod. Osim na već spomenutu obilnu kišu upozorava se i na mjestimičnu grmljavinu, ali i na udare bure koji će lokalno dosegnuti 100 km/h.