AKCIJA DUBAI

Preko majčina računa poreznik 'okrenuo' milijune

14.03.2009 u 10:52

Bionic
Reading

Po zahtjevu USKOK-a, policija u suradnji s financijskim tijelima već nekoliko tjedana provjerava imovinu šefa ispostave Centar zagrebačke Porezne uprave Zdravka Markača, njegova suradnika u PU Ranka Vukoje i posrednika Željka Sičaje, uhićenih u primanju 35.000 eura mita u akciji Dubai

I već prema prvim podacima pokazuje se da prvookrivljeni Markač u svemu odskače od dvojice suokrivljenika, piše Jutarnji.hr.

Dok je imovinsko stanje Vukoje i Sičaje uglavnom u skladu s njihovim društvenim položajem i primanjima, istražitelji su, kako neslužbeno doznajemo iz izvora u istrazi, utvrdili da Markač i članovi njegove obitelji imaju nekretnine čija se vrijednost može mjeriti prije u milijunima eura, nego kuna. Zanimljivo je, osim toga, da je preko računa Markačeve majke, inače umirovljenice, u proteklih nekoliko godina prošlo više milijuna kuna. O kakvim je točno transakcijama riječ i maju li one veze sa sinovljevim poslom, još se provjerava. Policija još nije prikupila ni podatke o Markačevim bankovnim računima, tako da nije poznato je li i kod njega bilo većeg tijeka novca.

Prema prvim podacima, Markač je vlasnik stana u Mihanovićevoj ulici od 50-ak metara četvornih u kojemu su prije živjeli njegovi roditelji, koji su se u međuvremenu preselili u stan na Trnju. Stan od 100 kvadrata kod Sveučilišne knjižnice u kojemu je Markač živio u trenutku uhićenja glasi na njegovu majku. Markač, koji je u Poreznoj upravi primao plaću od oko 10.000 kuna, a supruga mu je zaposlena u HŽ-u, vlasnik je i zemljišta od 5.600 kvadrata u Brezovici, kao i zemljišta na Žitnjaku. Njegova je majka pak naslijedila poveće zemljište u Lučkom. Zanimljivo je da je na tom zemljištu sagrađen poslovni prostor od 500-tinjak kvadrata koji se iznajmljuje.

Markač je vlasnik i plovila, čiju veličinu i vrijednost nismo uspjeli doznati, dok njegovi roditelji na moru, u Klenovici, imaju manju vikendicu. Markačev 21-godišnji sin, student, ujedno je direktor tvrtke Nidulus d.o.o. koja se navodno, među ostalim, bavi i kupnjom nekretnina na Jadranu. Znakovito je da je sjedište te tvrtke u Ilici 13, dok je ispostava Porezne uprave Centar, koju je vodio Markač, samo nekoliko brojeva dalje u Ilici 25.

Kad je riječ o voznom parku obitelji Markač, oni u svome vlasništvu nisu imali nikakve, a posebno ne vrijedne automobile. Međutim, kako je Jutarnji list već izvijestio, Zdravko Markač vozio je skupocjeni Porsche, dok je njegov sin viđan u Lamborghiniju.

Okrivljenicima se može oduzeti samo imovina za koju ne mogu dokazati da su je stekli zakonito, i to tek ako budu pravomoćno osuđeni. Do tada je sud po zahtjevu USKOK-a može blokirati.