(NE)FORMALNA DRUŽENJA UOČI IZBORA

Preko kava do koalicijskih partnera - Čačić zbija redove?

24.07.2015 u 14:07

  • +7

Radimir Čačić sastao se s Jadrankom Kosor

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic

Bionic
Reading

Nekad čelnik HNS-a i bivši prvi potpredsjednik Vlade, a danas čelnik Reformista, Radimir Čačić nastavlja, čini se, intenzivne kontakte s mogućim koalicijskim partnerima pa ga je tako fotoreporter Pixsella danas uhvatio u Gradskoj kavani s bivšom premijerkom Jadrankom Kosor, nezavisnom saborskom zastupnicom, nakon što je jučer snimljen tijekom susreta s bivšim predsjednikom Ivom Josipovićem

Čačić je već ranije izjavio da traži partnere s kojima dijeli isti politički pristup, štoviše za Globus i Jutarnji list je krajem ožujka rekao da njegova stranka razmišlja o okupljanju istaknutih pojedinaca i manjih stranaka u koaliciju centra.

Reformisti će na parlamentarnim izborima sigurno osvojiti tri zastupnička mandata, samouvjereno je tada kazao Čačić, ali i dodao da ako žele dobiti glasove birača na nacionalnoj razini, trebaju poznate ljude kao što su Jadranka Kosor Slavko Linić Ivo Josipović Ljubo Jurčić, ali i neke neopredijeljene stranke, kao što su Novi val, Demokratski centar, možda HNS iz Međimurske županije i neke druge, kao svojevrstan treći politički blok za predstojeće izbore.

Josipović je tada, upitan koliko ima istine u tome da bi se priključio Čačićevu bloku, povezivanje svog imena s inicijativom čelnika Reformista sarkastično opisao dvjema riječima: science fiction - znanstvena fantastika.

U međuvremenu, Reformisti su podržali Josipovića u predsjedničkoj kampanji, a on, kao i Jadranka Kosor, bili su na osnivačkoj skupštini Reformista, baš kao što su Čačić i Kosor pružili kao gosti podršku Josipoviću na osnivačkoj skupštini njegove stranke Naprijed Hrvatska.

Pa ipak, prije neki dan Josipović je kao svoje potencijalne koalicijske partnere naveo IDS, PGS i Mađarski demokratski savez, istaknuvši da 'najprije želi surađivati s regionalnim strankama i onima koje žele ozbiljne reforme, bez kojih je grčki scenarij sasvim izvjestan'.

Izlazak iz sjene, šetnje i kave... što se sprema?

Kad je u pitanju Kosor, koju je Čačić, kao i još neke premijere, savjetovao iz sjene dok je bila premijerka, zabilježeno je ostalo prošlogodišnje španciranje Varaždinom potkraj kolovoza, kada su na poziv saborske zastupnice i predsjednice Udruge za osnivanje Narodne stranke – reformisti Natalije Martinčević došle saborske zastupnice Jadranka Kosor i Vesna Škare Ožbolt, kojima se kasnije u šetnji pridružio i Čačić.

Novinare je već tada, premda je istaknuto da je riječ o neformalnom druženju, zanimalo znači li taj zajednički obilazak Varaždina i moguću buduću suradnju na političkoj sceni. Čačić je tada odgovorio da se ne može govoriti o početku s obzirom na to da s Kosor i Škare Ožbolt već nekoliko desetljeća ima jako dobru komunikaciju i suradnju, iako nisu bili na istim političkim pozicijama.

'Sigurno je to da, kada se nalaze ljudi iz politike, politika jest neizbježna tema', kazao je Čačić, ali više o samom sadržaju razgovora, koji se odvijao za vrijeme kraćeg odmora od šetnje na kavi, nije želio govoriti. Kosor je tada na novinarski upit je li moguće njezino priključivanje Reformistima, jer je nezavisna saborska zastupnica, odgovorila niječno, kazavši: 'Uvijek se druženja političara tumače na poseban način i mislim da je to pogrešno. Mislim da moramo raditi na tome da, bez obzira tko kome pripada, možemo popiti kavu i porazgovarati. Tko to ne može, nema baš puno što tražiti u politici, i to baš u ovoj teškoj situaciji. Moramo graditi mostove, a ne ih rušiti.'