PRIJENOS KARTONA

Prekinuto 567 bolovanja, pacijenti ucjenjuju liječnike

01.04.2009 u 08:58

Bionic
Reading

Inspektori Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje proveli su početkom ožujka kontrolu bolovanja u 113 ordinacija opće i obiteljske medicine, te su prekinuli 567 bolovanja, a u dogovoru s liječnicima zaključeno je 80 bolovanja

Kako doznaje Slobodna Dalmacija iz izvora bliskih HZZO-u, utvrđeno je i da neki pacijenti 'sami zaključe da im treba psihijatar ili neki fizikalni postupak zbog bolesti lokomotornog sustava'. Čest je i slučaj da su pacijenti na bolovanju zbog sinusitisa, kojeg ima gotovo svaka druga osoba.

'Radimo analizu i takvih slučajeva. Ako je, primjerice, neki pacijent nakon godinu dana bolovanja poslan na posao, a nakon toga je promijenio liječnika i ponovno otvorio bolovanje, to svakako pobuđuje sumnju', kaže ministar zdravstva Darko Milinović

Inače, pacijenti jednom godišnje mogu promijeniti svog izabranog liječnika, no ako je to više puta unutar jedne godine, za to moraju navesti razlog i dobiti odobrenje od strane HZZO-a. Inspektori su početkom ožujka obišli ordinacije u Splitu, Osijeku i Gospiću.

Najveći broj neopravdanih bolovanja zabilježen je u Osijeku (zatvoreno 294 bolovanja), a slijedi Split sa zatvorenih 195 bolovanja.

Osim liječnika, inspektori rade i analize bolovanja prema pacijentima, kako bi se spriječile zloporabe i od strane pacijenata koji ponekad 'ucjenjuju' liječnike da im otvore bolovanje ili će svoj karton prenijeti u drugu ordinaciju.