ODLUKA OKO BRIJUNI RIVIJERE

Prekinuta sjednica predsjedništva IDS-a

27.07.2011 u 19:56

Bionic
Reading

Današnja sjednica predsjedništva IDS-a prekinuta je nakon obavijesti da se istarski SDP protivi potpisivanju ugovora o projektu 'Brijuni Rivijera' s vladom te će se nastaviti sutra navečer kad bude poznat ishod sjednica gradskog vijeća Pule i Vodnjana, općinskog vijeća Fažane te Skupštine Istarske županije, koji također donose odluku o tom ugovoru, a u međuvremenu Gradska vijeća Pule i Vodnjana glasala su za odluku o suglasnosti za 'Brijuni Rivijera'

Kako je predvečer za Hinu potvrdio predsjednik stranke Ivan Jakovčić, iz vlade je stigao i ugovor o gradnji nove pulske Opće bolnice koji je, kako je rekao, 'konačno usklađen'.

Potpredsjednik IDS-a Damir Kajin kazao je kako svi moraju biti svjesni činjenice da će, bude li se oduljivalo potpisivanje ugovora, 'biti izgubljene dvije godine'.

'Nema sumnje da će se projekt sigurno realizirati u mandatu nove vlade i budite sigurni kako IDS neće ništa učiniti za HDZ. Mislim da smo svi skupa dovoljno odgovorni da se HDZ porazi, a da se pritom ne blokira razvoj', poručio je Kajin.

Dodao je kako je sigurno da ugovor, ne dobije li suglasnost vijećnika u županiji ili jedinicama lokalne samouprave (Pula, Vodnjan, Fažana), neće biti potpisan jer, kako je rekao, 'neće biti ispunjeni proceduralni uvjeti'.

Gradska vijeća Pule i Vodnjana za odluku o 'Brijuni Rivijera'

Pulski su gradski vijećnici večeras većinom glasova donijeli odluku o davanju suglasnosti na ugovor o provedbi razvojnog programa 'Brijuni Rivijera' na Pineti, Hidrobazi i otoku Sv. Katarina-Monumenti.

Naime, od ukupno 24 vijećnika na sjednici u Puli 15 ih je poduprlo odluku - 10 iz IDS-a, po dva iz HDZ-a i HSU-a te SDP-ovac Denis Martinčić koji je i predsjednik vijeća. On se nije držao odluke istarskog SDP-a koji se usprotivio potpisivanju sporazuma o projektu 'Brijuni-Rivijeri'.

Protiv takve odluke bilo je devet vijećnika: pet iz 'Ladonje' te po dva iz SDP-a i Nezavisne liste Loredane Štok

Pulski gradonačelnik Boris Miletić je kazao kako će se tim projektom konačno staviti u funkciju razvoja zapuštene nekretnine na tim predjelima te kako će 'Brijuni-Rivijera' zasigurno obogatiti turističku ponudu tog dijela Istre.

'Nakon deset godina napokon ćemo s riječi prijeći na djela', poručio je Miletić, a vijećnica Loredana Štok se usprotivila i projektu i, kako je rekla, 'takvoj viziji razvoja grada po sistemu betonizacije'.

Po ocjeni Brune Nefata iz 'Ladonje' osobito je, u ovom projektu, osjetljiv položaj Pule jer, kako je rekao, 'grad niti je osnivač tvrtke 'Brijuni Rivijera', pa neće ni raspolagati novcem od naknade od prava gradnje, niti je sam pridonio razvoju projekta donošenjem potrebnih urbanističkih i detaljnih planova uređenja, niti je s državom uspio riješiti imovinsko-pravne sporove u projektu. Zbog toga, tvrdi Nefat, u tako važan projekt nije moguće ući s tako neodređenim pozicijama.

Vodnjanski su vijećnici večeras jednoglasno prihvatili odluku o davanju suglasnosti na ugovor o provedbi razvojnog programa 'Brijuni Rivijera' na Pineti, Hidrobazi i otoku Sv. Katarina-Monumenti. Jedanaest vijećnika - šest iz IDS-a, dva iz 'Ladonje' te po jedan iz HDZ-a, HSS-a i HSU-a - poduprlo je tu odluku, a dva SDP-ova vijećnika nisu došli na sjednicu, doznaje se od vodnjanskog gradonačelnika Klaudija Vitasovića