POSTIGNUT DOGOVOR

Prekinut štrajk glađu u Željezari Split

21.10.2009 u 11:50

Bionic
Reading

Skupina radnika Željezare Split prekinula je u 10 sati štrajk glađu, nakon što su izviješteni o dogovorima postignutim s potpredsjednikom Vlade i ministrom gospodarstva Damirom Polančecom, rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita - podružnice Željezara Zvonko Šegvić

Odluka o prekidu štrajka donesena je sinoć na sastanku dvadeset radnika koji su štrajkali glađu u prostorijama Željezare i četvorice sindikalnih predstavnika koji su također štrajkali glađu, a koji su u ponedjeljak i utorak u Zagrebu pregovarali s potpredsjednikom Vlade Polančecom.

Polančec je štrajkaše izvijestio da je postignut dogovor o raskidu kupoprodajnog ugovora za Željezaru Split s poljskim Zlomrexom te da se kreće u pronalaženje novog strateškog partnera. Najavio je i da će Vlada, kao i dosad, osigurati plaće za radnike Željezare.

Šegvić kaže da je sindikat poslao pismo Vladi, Polančecu i Fondu za privatizaciju u kojem podržava raskid ugovora s poljskom tvrtkom Zlomrex najkasnije do 31. listopada ove godine.

U pismu se traži i da odmah nakon 31. listopada počnu razgovori o primjerenim plaćama i pokretanju proizvodnje u Željezari Split

Posla za Željezaru ima napretek, ali namjera Zlomrexa nije bila proizvoditi, kazao je Šegvić

Proizvodnja u splitskoj Željezari zaustavljena je u travnju ove godine, otkad radnici tog poduzeća primaju od Vlade po 2.000 kuna akontacije na mjesec.