MINISTRICA O STANJU NA TERENU

Prekinut dijalog Zagreba i Ljubljane: U slučaju kazni, 'Hrvatska će se zaštititi svim sredstvima'

02.01.2018 u 19:20

Bionic
Reading

Komentirajući stanje u Savudrijskoj vali prvog radnog dana 2018. godine, ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić otkrila je da više ne postoji izravan dijalog između Hrvatske i Slovenije, a službeni Zagreb i Ljubljana razmjenjuju tek medijska i diplomatska priopćenja i izjave

'U ovom trenutku, dakle, nema direktnog i izravnog dijaloga. Vjerujemo da nema drugog rješenja nego da se vratimo za stol; dijalog je jedini način da se ovo otvoreno granično pitanje riješi.

Iako su se sad malo podignule temperature i tenzije jer je Slovenija rekla da će jednostrano primjenjivati odluku, mi ponavljamo da prema međunarodnom pravu i međunarodnim odnosima, nema jednostrane primjene oko granične crte', rekla je ministrica Pejčinović Burić, gostujući u informativnoj emisiji RTL Danas.

'Moramo se dogovoriti i prije ili kasnije sjesti za stol. S obje strane potrebna je određena doza fleksibilnosti. Inzistiramo na tome da nađemo rješenja koja su dobra za obje države, ali i poglavito za ljude koji žive i s jedne i s druge strane granice', rekla je šefica hrvatske diplomacije.

Upitana kako će se hrvatski ribari zaštititi od najavljenih kazni iz Slovenije, odgovorila je da je 'hrvatski teritorij jednak kakav je bio 1991. godine'.

  • +31
Piranski zaljev i Sv. Gera Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

'Granična crta je ona koja je utvrđena '91. Prema tome, ništa se na terenu nije desilo. Ove najave sa slovenske strane, u kojima oni prijete da će neke postupke provoditi prema našim ribarima, su potpuno neprimjerene, besmislene - radi se neprijeporno o hrvatskom teritoriju i nikakvi slovenski zakoni se ne mogu implementirati na teritoriju Republike Hrvatske', ustvrdila je ministrica, dodajući da će se u četvrtak u Ministarstvu poljoprivrede održati sastanak s ribarima, na kojemu će sudjelovati predstavnici još nekoliko vladinih resora. 

'Nema primjene zakonodavstva Slovenije na teritoriju RH. Utoliko ni te kazne nisu moguće. Nadamo se da će to ostati na najavama jer ukoliko bi se to primjenjivalo, to bi značilo pokušaj promjene nasilnim sredstvima na terenu, a to svakako prema međunarodnom pravu nije dozvoljeno', ustvrdila je ministrica. Upitana što će Zagreb učiniti ako do toga ipak dođe, odgovorila je da će se Hrvatska zaštititi svim sredstvima koje ima.

  • +6
Marija Pejčinović Burić Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

'Sve naše službe, prema svojoj jurisdikciji, kontroliraju naš državni teritorij', rekla je ministrica, dodajući da policija brani hrvatske ribare.

'Nije dobro izazivati incidente. Mi nećemo jednostrano ništa poduzimati. Molili smo i tražili slovensku stranu da to ne radi. Nadamo se da će ostati na tome, još uvijek se nije ništa dogodilo da to možemo proglasiti jednostranim incidentom', izjavila je ministrica.

  • +15
Prosvjed ribara u Piranskom zaljevu / Arhiva Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Ona očekuje da Slovenci shvate hrvatsko stajalište prema kojemu je jednostrana primjena arbitražne presude nemoguća i poručuje da se uz dobru volju može brzo doći do dogovora.

'Ima puno dobrih stvari koje su se u ovom procesu iskristalizirale i mislimo da s dobrom voljom s jedne i druge strane, s jednim ili dva koraka s jedne i s druge strane, možemo relativno brzo doći do odgovarajućeg rješenja', zaključila je ministrica Pejčinović Burić.