IGRA GLUHIH TELEFONA

Pregovori u BiH prekinuti nakon sat i pol

21.10.2009 u 12:36

Bionic
Reading

Čelnici sedam političkih stranaka iz BiH u srijedu nisu uspjeli okončati pregovore o ustavnim reformama, no ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt, koji je bio jedan od međunarodnih posrednika, kazao je kako ti razgovori nisu propali te da će biti nastavljeni u narednom razdoblju

SARAJEVO - Nakon nepunih sati i pol razgovora, vođenog u vojnoj bazi Butmir kod Sarajeva, Bildt je novinarima kazao kako je zadovoljan ostvarenim "konstruktivnim ozračjem" te kako ocjenjuje da su lideri političkih stranaka sada puno bliži u svojim stajalištima nego što je to ranije bio slučaj. Kazao je također kako je važno to da su stranački čelnici jasno pokazali opredijeljenost da zajednički rade na integriranju BiH u EU i NATO. Da bi se to ostvarilo, potvrdio je Bildt, biti će međutim nužni daljnji razgovori.

Predstavnici bosanskohercegovačkih političkih stranaka koji su sudjelovali u pregovori ocijenili su, međutim, da za sada nema nikakvog napretka te su uglavnom suglasni kako se dosadašnji razgovori mogu ocijeniti neuspješnima.

Prema očekivanjima, razgovori o ustavnoj reformi o BiH trebali bi ponovo biti nastavljeni od idućeg tjedna, a međunarodna zajednica u njih će biti uključena na razini stručnjaka za ustavna i pravna pitanja.

Kako su danas najavili sudionici pregovora, preliminarni dogovori o barem nekim od otvorenih pitanja trebali bi biti postignuti do 18. studenoga, kada je predviđeno zasjedanje Upravnoga odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC).

Uz posredovanje Bildta, zamjenika američke državne tajnice Jamesa Steinberga i povjerenika Europske unije za proširenje Ollija Rehna, bosanskohercegovački političari jutros su ponovno razmatrali paket amandmana na Ustav BiH usuglašen između američke i europske diplomacije.

Tijekom pregovora vođenih u utorak nije došlo do ozbiljnijeg približavanja stajališta političkih stranaka a predsjednik Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik otvoreno je izjavio kako je vjeruje da je bilo kakav dogovor o tome moguć i u srijedu.

Za Dodika je paket koji predviđa jačanje uloge Parlamenta i Vijeća ministara BiH u cijelosti neprihvatljiv a na sličan način, iako iz drugih razloga, ponuđeni dokument ocjenjuje predsjednik Stranke za BiH (SBiH) Haris Silajdžić

On kao i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić traži da se u reformski paket uključi i pitanje tzv. entitetskog glasovanja u Parlamentu BiH.

Tihić također traži uspostavu vrhovnoga suda na državnoj razini što Dodik odlučno odbija.

Predsjednici HDZ-a BiH i HDZ 1990. Dragan Čović i Božo Ljubić cijene pak kako ponuđene reforme uopće ne poštuju interese hrvatskog naroda jer ne nude ni jedan novi mehanizam koji bi Hrvatima jamčio punu ravnopravnost u državi.

Mediji u BiH pregovore vođene u utorak ocjenjuju uglavnom negativno. Dnevni avaz pregovore naziva "igrom gluhih telefona" dok Oslobođenje piše kako su politički lideri sada udaljeniji nego prije početka pregovora u Butmiru.