BITKA ZA KOLEKTIVNI UGOVOR

Pregovori sindikata u zdravstvu nastavljaju se idući utorak

31.07.2013 u 16:27

Bionic
Reading

Pregovori sindikata o novom kolektivnom ugovoru, koji su započeli prijepodne u Ministarstvu zdravlja, prekinuti su na zahtjev dvaju sindikata i nastavljaju se idućeg utorka.

Prema izjavama koje su sindikati dali novinarima oko 13,30 sati nakon izlaska iz zgrade Ministarstva zdravlja, dva od tri sindikata zatražila su savjetovanje s tijelima sindikata oko suglasnosti na protokolarno pitanje koliko pregovori mogu trajati.

Kako su rekli predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić i predsjednica Hrvatskog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak, ministar Rajko Ostojić predložio je da pregovori mogu trajati do kraja prosinca, a sindikati imaju "dopuštenje" do kraja kolovoza ove godine.

Tako, prijedlog novog kolektivnog ugovora još nije stigao na stol.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek ocijenila je to nepotrebnim odugovlačenjem i kazala da je ona imala sve potrebne ovlasti za pregovore.

Babić i Prašnjak ponovili su prijetnje štrajkom ako pregovori ne uspiju, a Babić i to kako je sedamdeset posto liječnika povuklo suglasnost na prekovremeni rad i da će taj broj povratkom liječnika s godišnjih odmora narasti na 80 posto.