MARIJA PEJČINOVIĆ BURIĆ:

'Pregovori se mogu završiti i u srpnju'

17.05.2011 u 17:07

Bionic
Reading

Marija Pejčinović Burić, voditeljica izaslanstva Hrvatskog sabora pri Zajedničkom parlamentarnom odboru Hrvatska – EU, rekla je da je najvažnija poruka 13. sastanka Zajedničkog parlamentarnog odbora Hrvatska - EU da su se jednoglasno izglasale preporuke, a u njima se jasno kaže da Hrvatska može i da ovaj Odbor podupire odluke onih koji će zaista odlučivati o tome da se pregovori zaista zatvore krajem lipnja, u svakom slučaju prije ljetne pauze. Ovo je prvi put da je na papiru napisano da se očekuje da Hrvatska zatvori pristupne pregovore u lipnju

'Mislim da smo u razmjeni mišljenja došli do toga da je Hrvatska napravila izvrstan uspjeh i da je i to temelj za vjeru da će se pregovori završiti u šestom mjesecu, ali da su neke reforme takvog tipa da se ne može očekivati da budu završene sad. Zato će ovaj parlamentarni odbor do kraja ratifikacije nastaviti raditi ovaj posao upravo da bi pratio implementaciju reformi i da bi pripremao Hrvatsku, kroz parlamentarnu dimenziju, za sudjelovanje u institucijama Europske unije', rekla je Pejčinović Burić.

Dodala je da su politički iznimno značajne poruke koje je odaslao ovaj parlamentarni odbor iako on ne odlučuje o završetku pregovora, jer Europski parlament nakon završetka pregovora daje suglasnost da se pristupni ugovor potpiše, ali i kroz rezolucije vanjskopolitičkog odbora raspravlja o Hrvatskoj i uvijek je bio pola koraka do korak ispred ostalih institucija koje su 'konzervativnije', a to su Europska komisija i Vijeće.

Voditelj izaslanstva Europskog parlamenta pri Zajedničkom parlamentarnom odboru EU - Hrvatska Gunnar Hoekmark je rekao da su se svi članovi odbora složili oko izvanrednog napretka koji je Hrvatska napravila, ali i da je ovo važan proces ne samo za Hrvatsku nego i za Europsku uniju jer će naša zemlja postati primjer za zapadni Balkan u borbi protiv korupcije, ali i u drugim područjima u kojima je napravljen izniman napredak.

'I zbog toga nastojimo da Hrvatska završi pregovore u lipnju, prije ljetne stanke', rekao je Hoekmark. Nužno je da Hrvatska, nastavio je, obveze iz Poglavlja 23 shvati vrlo ozbiljno i nastavi s ispunjavanjem mjerila jer možda zvuči vrlo tehnički, ali poglavlje o pravosuđu je poglavlje o zakonu, o vladavini prava, a u to su utkani temelji svakog društva.

'To što je Hrvatska uspjela napraviti iznimno je važan korak naprijed za nju, ali i dobitak za cijeli zapadni Balkan jer pokazuje da je ovo moguće', rekao je europarlamentarac.

Tijekom rasprave Odbora odlučivalo se da li u zajedničkoj deklaraciji spomenuti samo lipanj kao mogući datum završetka pregovora, ili uz to dodati i mogućnost da to bude u srpnju prije ljetne stanke.

Hoekmark je objasnio da se uvrštavanjem srpnja, s pojašnjenjem da se posao mora obaviti prije ljetne stanke, šalje snažnija poruka i Hrvatskoj i Europskoj komisiji da se taj posao mora obaviti i da se ova prilika ne smije propustiti nego da je samo napisano da to mora biti u lipnju.

Pejčinović Burić kaže da je hrvatska strana bila mišljenja da je lipanj jasan sam po sebi i da je to dovoljno, ali dodatak o ljetnoj stanci je samo tehnički, kako bi se nekim krugovima u kojima postoje sumnje, s obzirom na količinu posla koji Komisija mora obaviti s proceduralne strane, poslala poruka da se može to dovršiti do kraja lipnja.

'Smatramo da bi poruka Komisiji i Vijeću bila jasnija da je samo stajao kraj lipnja, ali ni ako to bude početkom srpnja, ništa se značajno neće promijeniti', objasnila je Pejčinović Burić i dodala kako misli da je ovo dovoljno dobro rješenje. Budući da u srpnju neće biti međuvladine konferencije, postavlja se pitanje kako bi se to onda uradilo. Voditeljica izaslanstva Hrvatskog sabora kaže da postoji takozvana pisana procedura.

'Ako dođe do toga da se to prenese u srpanj, institucije imaju rješenje i za to', pojasnila je Pejčinović Burić i dodala da bismo mi voljeli da to bude u lipnju i da se preklopi sa 20. godišnjicom nezavisnosti, jer bi to tada bila dvostruka fešta.