JANDROKOVIĆ ODLUČAN

Pregovori s EU-om moraju ići dalje

03.07.2009 u 22:28

Bionic
Reading

Bliski suradnici ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića odbacuju nagađanja o novom smjeru vanjske politike zbog skretanja HDZ-ova vodstva udesno

Odmah nakon što je premijer Sanader objavio svoju ostavku, doznajemo, ministar Gordan Jandroković sazvao je hitni sastanak na koji su pozvani glavni pregovarač s EU-om Vladimir Drobnjak i državni tajnik za europske integracije Davor Božinović, koji se spominje kao mogući nasljednik Biance Matković.

Održan je i kolegij vodećih ljudi Ministarstva na kojemu su svi upozoreni da se dosadašnja politika i pregovarački proces s EU-om moraju nastaviti. 'Svima je rečeno da se poslovi oko EU-a moraju dodatno ubrzati', kaže sugovornik Jutarnjeg lista iz MVP-a.

Kako bi to i dokazali, čelnici MVP-a će do kraja srpnja završiti pregovaračka stajališta za još tri poglavlja u pregovorima s EU-om. Jandroković je već izvijestio važne europske diplomate da Hrvatska nastavlja s reformama nužnim za ulazak u EU. Razgovarao je i sa švedskim ministrom vanjskih poslova Carlom Bildtom, čija je zemlja preuzela predsjedanje EU-om.

Na Zrinjevcu tvrde da bi i odlazak državne tajnice Biance Matković u Vladu trebao biti dodatno jamstvo da će se proeuropska politika nastaviti.