povećanje osnovice

Pregovori nisu 'urodili plodom'; sindikati državnih službi ne pristaju na ponudu Vlade od dva posto

08.03.2022 u 18:15

Bionic
Reading

Predstavnici sindikata državnih službi u utorak su izvijestili da ne pristaju na ponudu Vlade od dva posto povećanja osnovice plaće i da ostaju pri zahtjevu za povećanjem od osam posto

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske (SPH) Dubravko Jagić rekao je novinarima da pregovori danas nisu urodili plodom te da ne pristaju na ponudu Vlade koja je ponudila povećanje od dva posto.

Ne pristajemo na dva posto. Više se nećemo konzultirati sa svojim tijelima iz vrlo jednostavnog razloga - ako smo rekli da je naš prijedlog osam posto, da može ići i na rate, 4+2+2 - predloženih dva posto je u najmanju ruku mizerna ponuda poslodavca, ocijenio je Jagić.

Aladrović: Nezavidna ekonomska i politička situacija u Europi se prelijeva na Hrvatsku

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović podsjetio je na trenutnu nezavidnu ekonomsku i političku situaciju u Europi koja se prelijeva i na Hrvatsku.

"Stoga smo ponovili svoju ponudu. Nešto smo poboljšali po pitanju troška prijevoza. Čitav je niz detalja kolektivnih ugovora koje moramo usuglasiti. Mi smo ostali kod svojih dva posto, sindikati očekuju nešto više. Mi kada pregovaramo, radimo čitav niz konzultacija", naglasio je Aladrović.

Dodao je da se pregovorima želi postići dogovor i zadovoljstvo sindikata, ali da treba voditi računa o fiskalnim i financijskim ograničenjima.

"Jasno nam je rečeno da sindikati očekuju više, mi ćemo vidjeti što možemo učiniti. Ponudili smo ono što možemo ispuniti. Geopolitička situacija je složena, Hrvatska nije otok koji je usamljen, sve to utječe i na ekonomska kretanja, a ona utječu na punjenje državnog proračuna i buduće ekonomske tijekove", naglasio je Aladrović.

Na pitanje pribojavaju li se sindikalnih akcija s obzirom na to da je velika razlika između ponuđenog i zahtijevanog, Aladrović je odgovorio da ne bi zaoštravao situaciju do te razine.

"Shvaćamo i sindikate i da imaju određena očekivanja od vlastitog članstva. To su ljudi koji rade u državnoj i javnoj službi. Oni su tijekom covid krize pokazali izuzetnu rezistentnost u tome, to je proces i odnos koji moramo nastaviti. Svjesni smo toga i mislimo da ćemo naći način da zadovoljimo njihove potrebe", zaključio je Aladrović.

Jagić: Vlada se izvlači, to nam nije prihvatljivo

Na pitanje novinara izvlače li se predstavnici Vlade "na geopolitičku situaciju", rekao je da se cijela Vlada izvlači i da im to nije prihvatljivo.

"To ne znači da se ministar izvlači na geopolitičku situaciju, nego da se cijela Vlada izvlači na to kao poslodavac. To nama nije prihvatljivo, jer mi smo sada najranjivija skupina. To nije razlog da se pregovori dalje ne nastave. Mi želimo biti socijalni partneri, ne želimo prijetiti nekakvim industrijskim akcijama, i jednostavno želimo da se naš položaj poboljša", istaknuo je Jagić.