zvonimir frka petešić

Predstojnik Plenkovićevog ureda o policijskom satu i izvanrednom stanju: Za sada to nije opcija

30.03.2020 u 19:18

Bionic
Reading

'Ovo je kriza čije trajanje nije jednostavno procjenjivati', kaže za RTL predstojnik Ureda predsjednika Vlade

Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka Petešić prokomentirao je oštre kritike građana i poduzetnika na prvi set Vladinih mjera.

'Bilo je kritika, ne bi se složio da su bile oštre. Svi imaju legitimna očekivanja. Ovo je prvi paket, donešen u kratkom roku. Već i tada je rečeno da će doći i drugi paket. Ako usporedimo ono što je urađeno u EU, mjere koje je Hrvatska donijela su 7 posto BDP-a', kaže za RTL.

Potom je komentirao i zahtjeve poduzetnika koji žele da im se otpišu javna davanja.

'Apsolutno smo svjesni toga. To je jedna od opcija. To se razgovara i diljem EU. To je na stolu, predmet razgovora. Moguće i u drugom paketu, ali ne mogu decidicirano sada reći. Javni sektor i smanjenje plaća? I to je na stolu', jasno će Frka Petešić dodajući:

'Ovo je kriza vrlo dubokih razmjera čije trajanje nije jednostavno procjenjivati.'

  • +24
Split: Gradska okupljališta prazna zbog koronavirusa Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic / CROPIX

Na pitanje da li se raspravlja i o smanjivanju plaća dužnosnika, odgovara: 'Raspravlja se o svemu. Sve su opcije na stolu kako bismo spasili što više radnih mjesta i poduzeća. To je prioritet', kaže.

Na pitanje što kaže na poruku profesora Capaka da bi ove mjere mogli biti na snazi do početka lipnja, Frka Petešić je kazao:

'Prof. Capak je rekao da je to njegova procjena. Teško je prognozirati. U nekoliko zadnjih dana se krivulja broja zaraženih udaljuje od eksponencijalnog rasta', istaknuo je, a na pitanje je li onda moguće da se mjere ukinu ili ublaže prije početka lipnja je rekao:

'Sve ovisi o našem ponašanju. Ljudi koji su u samoizolaciji, oni su potencijalno ti koji mogu širiti zaratzu. O njihovom ponašanju ponajprije ovisi. Ako se broj zaraženih povaćava, sve to se odražava na gospodarstvo', istaknuo je.

Jesu li moguće rigoroznije mjere kao što je policijski sat? 'Zasad to nije opcija. Trendovi su povoljni. Ako se nastave ovako, onda ne idemo u tom smjeru', jasno će.

A je li na stolu članak 17. Ustava o izvanrednom stanju? 'Zasad nema potrebe. Nisam primjetio u EU da se to uvelo. Nismo u Hrvatskoj u situaciji da se to dogodi', jasno će.

Na poruke kako bi se sjednice Sabora trebale održavati svaki dan, odgovara: 'EP radi jako reducirano. Manje se sastaju i u drugim parlamentima. Cilj je zaštiti zdravlje zastupnika. Jako je važno da ih se ne izlaže', poručio je.