SESVEČAN I GREDELJ

Predstavnik i odvjetnik HDZ-a danas u USKOK-u

11.11.2011 u 00:00

Bionic
Reading

Predstavnik HDZ-a Damir Sesvečan i odvjetnik te stranke Vladimir Gredelj doći će danas u 13 sati na ispitivanje u USKOK, koji je protiv HDZ-a pokrenuo istragu zbog crnih fondova, potvrdio je Gredelj Hini

Odvjetnik prve stranke osumnjičene za korupciju najavio je da će nakon saslušanja u USKOK-ovom sjedištu u Gajevoj ulici novinarima dati kratku izjavu, no prije toga nije želio govoriti o slučaju.

Prije ispitivanja nije želio otkriti ni strategiju kojom se HDZ planira braniti protiv USKOK-ovih sumnji.

Predstavnik HDZ-a u sjedište USKOK-a dolazi s odvjetnikom jer je ta stranka, uz 19 fizičkih osoba, u slučaju Fimi medija osumnjičena kao pravna osoba. Tužiteljstvo, naime, sumnja da se dio novca izvučen iz ministarstava i državnih tvrtki slio u HDZ-ovu crnu blagajnu iz koje su se financirale izborne kampanje i troškovi nekih stranačkih dužnosnika.

Pod istragom su zbog toga od ranije bile odgovorne osobe HDZ-a, bivši predsjednik Ivo Sanader, rizničar Mladen Barišić i blagajnica Branka Pavošević, a posljednjim je proširenjem istraga obuhvatila i bivšeg glavnog tajnika Ivana Jarnjaka te bivšeg glasnogovornika Ratka Mačeka

Jarnjak i Maček zbog toga su u srijedu satima ispitivani u USKOK-u, a HDZ-u je blokirana imovina, kako bi se država mogla namiriti u slučaju da im se pravomoćnom presudom dokaže krivnja.

Pozivajući se na izvore bliske istrazi mediji navode kako je HDZ pod istragom zbog sumnje da se u tu stranku, koja posljednjih osam godina predvodi vladajuću koaliciju, nezakonito slilo oko 30 milijuna kuna, od kojih su se navodno financirale HDZ-ove predizborne kampanje i predsjednička kampanja sadašnje premijerke Jadranke Kosor.