Ivanić-Grad

Predstavljeni vodno-komunalni EU projekti vrijedni gotovo 500 milijuna kuna

13.05.2019 u 15:40

Bionic
Reading

Grad Ivanić-Grad predstavio je u ponedjeljak vodno-komunalne projekte financirane iz sredstava Europske unije vrijedne gotovo 500 milijuna kuna koje je pokrenuo u suradnji s Hrvatskim vodama

Riječ je o projektima Regionalni vodoopskrbni sustav – Zagreb Istok, Razvoj aglomeracije Ivanić-Grad, Modularni drvno-tehnološki poduzetnički inkubator i Revitalizacija rijeke Lonje, priopćeno je iz Ivanić-Grada.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić tom je prilikom istaknuo kako se na području Ivanić-Grada i Zagrebačke županije rade brojni projekti te kako u tom kontekstu Hrvatske vode i lokalna samouprava jako dobro surađuju.

'Riječ je o dinamičnoj suradnji koja otvara mogućnost da se u narednim godinama riješi čitav niz problema, prvenstveno u kontekstu vodno-komunalne infrastrukture na ovom dijelu županije', rekao je Ćorić.

Ministar Ćorić osvrnuo se i na medijske napise o komunalnim tvrtkama koje navodno razmatraju mogućnost privremenog odustajanja od vodno-komunalnih projekata financiranih iz EU.

'U različitim fazama kreiranja dokumentacije, procesa javne nabave i radova, može doći do pogreške. Tko radi taj i griješi. Pogreške su nenamjerne, ali EK koja sufinancira većinu tih projekata s 85 posto prihvatljivih sredstava želi da postupci prođu bez greške. Ako te greške budu evidentirane, dolazi do takozvanih korekcija, čime se dio sredstava suspendira, a razliku u troškovima treba namiriti iz nacionalnih sredstava. Vodno-komunalni sektor pokušava, zajedno s nama, iznaći rješenje za ta sredstva', kazao je.

Dodao je da odgovornost za projekte počiva na svim dijelovima sustava, na razini korisnika, Hrvatskih voda i ministarstva te da će se u narednom razdoblju voditi razgovori na koji način doskočiti objektivnim problemima.

'Ne bih rekao da je ministarstvo pogriješilo. Riječ je prije svega o korisnicima, o njihovoj koordinaciji u razdoblju od prije četiri, pet godina, u fazama u kojima su projekti bili u inicijalnoj fazi pripreme dokumentacije i javnih nabava', pojasnio je Ćorić.

Prema riječima gradonačelnika Ivanić-Grada Javora Bojana Leša, predstavljeni projekti izuzetno su važni za Ivanić-Grad. 'Projekt vodoopskrbnog sustava vrijedan je više od 100 milijuna kuna, dok vrijednost projekta aglomeracije iznosi oko 300 milijuna kuna. Za šetnicu je do sada utrošeno oko osam milijuna kuna i planira se još toliko, a poduzetnički inkubator vrijedan je 12 milijuna kuna', rekao je gradonačelnik.

Direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten najavio je da će radovi na projektu Zagreb-Istok početi za dva mjeseca, pojasnivši da projekt obuhvaća područje cijelog istočnog dijela županije.

'Za sada ovo područje kupuje vodu od Grada Zagreba, a projektom gradimo svoje vodocrpilište na Kosnici. S druge strane, na području Ivanić-Grada rješavamo pitanje sanacije vodoopskrbnih cjevovoda starih nekoliko desetaka godina te ujedno gradimo mrežu i povećamo broj priključaka, odnosno pokrivenost. Na području od Zeline do Ivanić-Grada, sa sadašnjih 60-ak posto pokrivenosti vodovodnom mrežom, dižemo je na više od 90 posto čime omogućavamo da se od 105 tisuća stanovnika, skoro 100 tisuća priključi na vodoopskrbnu mrežu', kazao je Masten.