NOVI CRNOGORSKI PRAVOPIS

Predsjednik, 'predśednik' ili 'prešjednik'

16.11.2009 u 13:00

Bionic
Reading

Na službenom memorandumu predsjednika crnogorskog parlamenta Ranka Krivokapića prvi su se put pojavili novi grafemi crnogorskog pravopisa – meko 'š' (ś) i meko 'ž' (ź). Tako se predsjednik parlamenta sad zove 'predśednik', što se čita 'prešjednik'

Prošlo je više od tri mjeseca od objave novog pravopisa u crnogorskom službenom listu, a ovo je prva praktična primjena novog crnogorskog pravopisa u javnoj upotrebi, piše podgorički list Vijesti.

Ovaj potez šefa crnogorskog parlamenta izazvao je brojne polemike, budući da u Ustavu stoji da crnogorskom Skupštinom predsjedava 'predsjednik', ali isto tako i da je službeni jezik crnogorski.

Predsjednik parlamenta je prvi puta novo pravilo primijenio u petak, kad je kao 'predśednik' čestitao dan općine predsjedniku općine Cetinje, no u istom memorandumu nije iskoristio neke druge mogućnosti novog pravopisa, poput riječi 'predviđeti', kako se po pravopisu piše 'predvidjeti'.

Postavlja se i pitanje kako će Crnogorci tiskati nova slova, budući da se ona ne nalaze na tipkovnicama računala. Stručnjaci procjenjuju da bi prilagodba softvera dvama novim slovima mogla koštati više stotina tisuća eura.

Zastupnici srpskih stranaka su najavili da će, ako čelnici parlamenta nastave koristiti novi pravopis, zatražiti prevoditelja.

Novi pravopis u medijima, osobito srpskim, katkad izaziva i podsmijeh, pa uz rečenicu 'Iźelice śede u kafanu od jutra do śutra', koja je već prihvaćena kao crnogorski tongue-twister, navode se i mogući scenariji skupštinskih sjednica. Tako će se u materijalima za 'śednicu' raspravljati o 'prijedlogu ćenovnika' koji će se odnositi na 'ćelokupnost opušćelog' gospodarstva.