SENEGALSKA POSLA

Predsjednik podmitio čelnika MMF-a sa 133.000 €

27.10.2009 u 17:04

Bionic
Reading

Afera s putnom torbom punom novca - 133.000 eura - koju je "na dar" dobio dužnosnik Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) dovela je u utorak u nezgodan položaj senegalskog predsjednika Abdoulayea Wadea koji se ponovno kandidirao za predsjedničku dužnost, premda je vlada pokušala umanjiti težinu optužbe za korupciju

Mjesec dana nakon događaja MMF je jasno rekao da mu je "senegalski predsjednik potvrdio kako je upriličio predaju dara u novcu" njegovu predstavniku u Dakaru. Riječ je o "100.000 eura i 50.000 američkih dolara (33.000 eura)", dodaje MMF.

Afera s putnom torbom punom novca počela je 25. rujna navečer, kad se dužnosnik Alex Segura spremao na put u Pariz, pošto je tri godine radio u Senegalu kao stalni predstavnik MMF-a.

"Predsjednik je rekao da je novac predan Seguri na dar uoči odlaska i namjera mu nipošto nije bila utjecati na Seguru koji zauvijek odlazi iz zemlje, ni na MMF", priopćila je ustanova.

Priopćenje se završava kratkom rečenicom: predsjednik Wade je "priznao da vrijednost dara nije bila prikladna".

MMF je nakon mjesec dana iznio svoju opširnu inačicu događaja.

Tisak prenosi izjavu predsjednikova posebnog savjetnika, pukovnika Malicka Cissea koji je također umanjio važnost događaja ovim riječima: "U restoranu se konobaru daje napojnica. Za mene to nije korupcija."

Segura, koji nije štedio riječi kad je kritizirao nepravilnosti u državnom upravljanju javnim financijama, ovaj put se nije oglasio.