70 GODINA RADA

Predsjednik Milanović primio predstavnice Saveza društava 'Naša djeca'

20.11.2020 u 13:25

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je u petak predstavnice Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske, u povodu obilježavanja 70 godina njihova rada te obilježavanja Međunarodnog dana djeteta, priopćeno je iz Ureda predsjednika RH.

Međunarodni dan djeteta obilježava se svake godine 20. studenoga, jer je toga dana 1989. godine usvojena Konvencija o pravima djeteta.

Predstavnice Saveza predstavile su predsjedniku Milanoviću područja djelovanja društava „Naša djeca“ Hrvatske , najveće i najstarije krovne udruge za djecu u koju je udruženo 100 osnovnih Društava „Naša djeca“ s područja cijele Hrvatske.

U programima društava „Naša djeca“ godišnje sudjeluje oko 10 000 djece uz angažman oko 4 000 volontera, istaknule su.

Predsjednik Republike Milanović podržao je djelovanje Saveza društava „Naša djeca“ te im odao priznanje i svojim pokroviteljstvom nad obilježavanjem 70 godina rada, navodi se u priopćenju.

Od kada je osnovan, Savez kontinuirano djeluje na širokom društvenom području brige i skrbi za djecu, rečeno je na sastanku, a svoje djelovanje uvijek prilagođava aktualnim potrebama djece.

Kao ključni doprinos Saveza djeci i društvu ističu pokretanje suvremenog sustava predškolskog odgoja i obrazovanja, pokretanje programa za izvanškolski odgoj, prvi program podrške roditeljima u odgoju djece, uvođenje koncepta organiziranog ljetovanja i odmora za djecu, pomoć djeci tijekom Domovinskog rata.

A posebno su ponosni na svoj doprinos razvoju i promoviranju dječjih prava u Hrvatskoj kroz programe „Gradovi i općine – prijatelji djece“.

Predsjednica Saveza društva „Naša djeca“ Hrvatske prof. dr. Aida Salihagić Kadić govorila je i o budućim planovima društva, istaknuvši da je potrebno odgovoriti na nove izazove i potrebe djece i roditelja 21. stoljeća, koji su suočeni s klimatskim promjenama, digitalnim društvom, porastom ovisnosti, modernih bolesti kao što je pretilost, očuvanjem zdravlja i zdravih životnih stilova.

Predsjednika Milanovića upoznala je i s inicijativom za otvaranjem Baštinskog interpretacijskog centra Saveza, za koji se još uvijek traži adekvatan prostor. Riječ je o muzeološkom konceptu centra u kojemu bi se očuvala i predstavila bogata materijalna i duhovna baština Saveza.

Osim predsjednice Saveza društva „Naša djeca“ dr. Salihagić Kadić, na sastanku s predsjednikom Milanovićem sudjelovale su dopredsjednica Saveza Sonja Borovčak, glavna tajnica Snježana Krpes, članice Izvršnog odbora Gordana Šoltić Siladi, Nikolina Ribarić, Katarina Milković, Jasenka Borovčak, članica Skupštine Višnja Biti te Manuela Kranjec i Ana Kolobarić iz stručne službe Saveza društva „Naša djeca“ Hrvatske, priopćio je Ured predsjednika RH.