ZASLUŽNI POJEDINCI

Predsjednik Mesić uručio deset odlikovanja

19.03.2009 u 14:40

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić dodijelio je danas deset odlikovanja zaslužnim građanima kao izraz priznanja za njihov dugogodišnji rad i doprinos za Republiku Hrvatsku, a među inima odlikovao je Aleksandra Jevtića, vukovarskog Srbina koji je prilikom pada Vukovara spasio brojne hrvatske branitelje od sigurne smrti.

Redom Ante Starčevića za osobite zasluge u održavanju i razvitku državotvorne ideje i ostvarivanju hrvatske države posmrtno je odlikovan Vladimir Primorac, Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi odlikovani su fotograf Fjodor Klarić i predsjednik Matice Hrvatske u Mostaru Josip Muselimović

Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara za osobite zasluge u sportu odlikovan je vaterpolist Ivo Cipci, te šahist Zdenko Kožul koji nije nazočio dodjeli.
Redom hrvatskog pletera za osobit doprinos razvitku i ugledu RH i dobrobit njezinih građana odlikovani su Ivan Ravlić te Vicko Šoljan koji također nije nazočio dodjeli.
Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za osobite zasluge u zdravstvu, socijalnoj skrbi i promicanju moralnih društvenih vrednota odlikovani su saborski zastupnik Mato Arlović, Aleksandar Jevtić, te protojerej Miloš Orelj.

Čestitajući odlikovanima, predsjednik Mesić istaknuo je da su odlikovanja izraz priznanja za dugogodišnji rad i doprinos Republici Hrvatskoj.
Ispred odlikovanih zahvalio je Mato Arlović i naglasio kako je odlikovanje priznanje za ono što su do sada učinili, ali je ujedno i obvezujuće da na isti način nastave djelovati i u budućnosti.

Aleksandar Jevtić odlikovan je na prijedlog Udruge pravnika Vukovar '91. jer je u logoru u Stajičevu, gdje je i sam bio prvotno zarobljen, uz srpske civile izdvojio i hrvatske branitelje rekavši da su Srbi. Među ostalima spasio je i brata poginulog Blage Zadre, Stanka Zadru


Jevtić je novinarima rekao da mu odlikovanje puno znači, te dodao da u tom trenutku nije razmišljao o mogućim posljedicama svoga čina. 'Pomogao sam nekima, ali mnogi su ostali s druge strane kojima se nije moglo pomoći', skromno je rekao Jevtić novinarima.

Član Udruge pravnika Vukovar '91. Predrag (Fred) Matić rekao je kako je to što je Jevtić učinio prije 18 godina u noći s 20. na 21. studenoga bila 'vrlo velika gesta i potez' zbog koje se u tim trenucima 'gubila glava'.

'Aco je odlikovan za pomoć hrvatskim braniteljima i civilima u koncentracijskim logorima u Srbiji. To je za one koji misle da u Srbiji nije bilo logora', dodao je Matić. Komentirajući na upit novinara činjenicu da su pojedine braniteljske udruge izrazile nezadovoljstvo dodjeljivanjem odlikovanja, Matić je naglasio da Jevtić nije uzeo vojno odlikovanje nekom od hrvatskih branitelja, već je dobio civilno državno odlikovanje za humanu gestu koju je učinio u logoru.

'Zašto vukovarski branitelji još uvijek nisu dobili niti jedno odličje svih ovih 18 godina to je pitanje koje treba postaviti i ovdje (Ured predsjednika), MORH-u, Ministarstvu branitelja i MUP-u', dodao je.

Stanko Zadro naglasio je da Jevtićev potez govori da 'dobrih ljudi ima i u zlim situacijama', te je rekao kako je odlikovanje 'dobro i za srpski i za hrvatski narod'.
Mato Arlović odlikovan je za humanitarni rad, a na prijedlog Hrvatskog Crvenoga križa, a drežnički paroh, protojerej Orelj, za promicanje suradnje između hrvatskog i srpskog naroda, a na prijedlog Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva.

Orelj je bio jedini pravoslavni svećenik koji je u taj kraj došao za vrijeme Domovinskog rata. 'Zahvaljujem Bogu što mi je omogućio da u to vrijeme imam osjećaj kao da sam svećenik pred svima, a ne samo pravoslavnima', rekao je Orelj novinarima.