DRŽAVA MIJENJA IME

Predsjednik Kazahstana odlučio se riješiti 'stana'

07.02.2014 u 13:16

Bionic
Reading

Kazahstanski predsjednik Nursultan Nazarbajev mogao bi se riješiti nastavka 'stan' u imenu države kako bi se ta naftom bogata zemlja i time razlikovala od ostalih zemalja srednje Azije, većinom siromašnih 'stanova'

Deveta zemlja po površini na svijetu, sa samo 17 milijuna stanovnika, najjače je gospodarstvo postsovjetske regije u kojoj su još Kirgistan, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan.

Strane su tvrtke uložile milijarde dolara u mineralna bogatstva Kazahstana otkad se 1991. raspao Sovjetski Savez. No kazahstanski dužnosnici drže da su prostrane stepe i visoko gorje još nedovoljno poznati svijetu.

Nazarbajev je u četvrtak popodne posjetio zapad zemlje i naftnu prijestolnicu Atirau i rekao kako bi ime Kazah Eli, što znači Zemlja Kazaha, bolje privuklo oko stranca zamišljenog nad kartom regije.

'U imenu naše zemlje postoji taj nastavak 'stan' koji imaju i druge države srednje Azije. No stranci pokazuju interes za Mongoliju u kojoj živi samo dva milijuna ljudi, ali čije ime nema 'stan'', prenio je tiskovni ured riječi predsjednika Nazarbajeva.

'Vjerojatno bismo morali s vremenom razmisliti o mogućnosti da uzmemo ime Kazah Eli, ali prvo moramo o tome razgovarati s ljudima', rekao je.

Nazarbajevu su 73 godine, na vlasti je više od dva desetljeća i uživa apsolutnu moć u zemlji u kojoj je nekad radio u čeličani. Titula mu je 'Vođa nacije', a općenito ga zovu 'Tata'. On je uveo tržišne reforme i privukao strane ulagače, ali vlada čvrstom rukom pa se u Kazahstanu nikad nisu održali izbori koje bi Zapad smatrao slobodnima i poštenima.