RAZLIČITOST MIŠLJENJA

Predsjednik i oporba o manevrima Vlade

26.02.2010 u 14:24

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović primio je predstavnike svih parlamentarnih oporbenih stranka te su razmatrali aktualnu političku u gospodarsku situaciju u zemlji

'Predsjednik Republike koji ne vodi stranačku politiku mora znati što misli oporba o kako vidi situaciju u Hrvatskoj. Razgovarali smo o trenutnoj situaciji u Republici Hrvatskoj posebice o gospodarskom stanju i onome kako čelnici oporbenih parlamentarnih stranaka vide razvoj događaja u zemlji', rekao je Josipović. Razgovor bio vrlo otvoren, nastavio je dalje, bilo je i različitih mišljenja, što je normalno jer se i stranke po svojim uvjerenjima bitno razlikuju po političkoj orijentaciji i po tome kako bi Hrvatska trebala izgledati. Dodao je da je jedinstvena želja i ambicija svih da u Hrvatskoj bude bolje.

Predsjednik je izrazio želju da se ubuduće izravno informira sa stranačkim prvacima o stavovima koje zastupaju oko aktualnih tema koje su u središtu zanimanja javnosti. Josipović je dodao da sastanci s oporbom ne umanjuju njegovu želju za ostvarenjem suradnje s premijerkom Kosor.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović nije bio voljan davati izjave samo dobacivši okupljenim novinarima da je predsjednik sve rekao.

'Razgovarali smo o situaciji u gospodarstvu, a osobito o poljoprivredi u Slavoniji i Baranji uz sve ono što se događa nekoliko zadnjih godina i da je poljoprivrednicima teško u uvjetima kada se ne poštuju zakoni i kada se uskraćuju poticaji te žive na rubu egzistencije. Predsjednik je to razumio i ja se nadam da će i ovaj sastanak pridonijeti da to bude poticaj najodgovornijima da se hitno započnu rješavati problemi u poljoprivredi', rekao je predsjednik HDSSB-a Vladmir Šišljagić.

Silvano Hrelja, predsjednik HSU-a, rekao je da su se prethodno dogovorili da će samo predsjednik dati zajedničku izjavu za medije jer se radi o različitim političkim opcijama i postoje različiti stavovi i procjene oko naše socijalne i gospodarske situacije, pa se neće pojedinačno govoriti, nego će on sve to sažeti. 'Inače mogu potvrditi da je atmosfera bila konstruktivna da smo osvijetlili probleme poput nezaposlenosti i stanja u gospodarstvu sa svih aspekata', rekao je Hrelja.

Budući da svaka stranka ima neku svoje uže područje, kao što HSU ima socijalnu, zdravstvo i umirovljenička pitanje, kroz razgovor s njima, smatra Hrelja, predsjednik je mogao je steći širu sliku o stanju u društvu.

'Konkretnije govorilo se o gospodarstvu, socijalnom trenutku, koje su manevarske mogućnosti Vlade, je li dobro ovoliko se zaduživati i slične teme', pojasnio je Hrelja na kraju.

Sastanku su nazočili čelnik SDP-a Zoran Milanović, HNS-a Radimir Čačić, IDS-a Ivan Jakovčić, HDSSB-a Vladimir Šišljagić, HSP-a Daniel Srb i HSU-a Silvano Hrelja.