BIZNISMENI KUKAJU

'Predsjednik Hollande nas ne voli'

17.10.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Politika francuskog predsjednika Francoisea Hollandea koja ne mazi tamošnje bogataše izazvala je bijes francuskih biznismena, koji je proglašavaju 'katastrofalnom', javlja Daily Telegraph

'Situacija je ozbiljna, neki poslovni lideri su u stanju panike!' izjavio je Laurence Parisot, šef francuskih poslodavaca (MEDEF). A poslodavci za svoju paniku ponajviše krive aktualnog francuskog predsjednika Francoisea Hollandea, koji je odlučio uvesti velike poreze na bogatstvo.

Francuski poslodavci tvrde da je zbog toga Francusku zahvatio val stečaja te da investitori bježe iz zemlje, kao i da Hollandeovi socijalisti koji su sada na vlasti 'ne razumiju kolika je kriza'. Ipak, najviše zamjeraju Hollandeu novi porezni zakon, po kojem bi se porez na kapitalnu dobit trebao podignuti na 62,2 posto, dok u Španjolskoj 21 posto, u Njemačkoj 24 posto a u Velikoj Britaniji 28 posto. To bi bila 'ogromna ekonomska pogreška', smatra Parisot.

Francuski biznismeni su se oglasili i manifestom naslovljenim 'Izvanredno stanje za biznis', u kojem upozoravaju da se tako uništava francusko gospodarstvo, a Hollande i njegov tim 'pokazuju ekonomsku nepismenost'. Ekonomski pokazatelji u Francuskoj nisu pretjerano pozitivni: nezaposlenost je prešla 10 posto, gospodarskog rasta nije bilo već pet kvartala. Ipak, ekonomski analitičari ističu da je Francuska stabilna te da joj je najveća prijetnja pogoršanje krize u Španjolskoj.

Predsjednik Hollande je za sljedeću godinu obećao reformu tržišta rada, koja bi ga učinila fleksibilnijim, no predsjednik poslodavaca Laurence Parisot izražava sumnju da će se to uopće dogoditi te dodaje da se u Francuskoj 'biznis osjeća nevoljeno i širi se revolt diljem zemlje'.