SVAGUŠA CITY

Predsjednik Hajduka kupio pola Rogoznice

Bionic
Reading

Predsjednik Hajduka Joško Svaguša nije više samo vlasnik pekarsko-slastičarskog obrta “Bobis-Svaguša” u Splitu, nego i bogati zemljoposjednik, što je postao kupnjom najmanje 80 parcela u Rogoznici, prema neslužbenim procjenama ukupne površine oko 300.000 kvadrata

Pitanje je, međutim, hoće li, i u kojem obujmu, svoje novostečeno nekretninsko blago i zadržati, budući da su na neke parcele stavljene plombe jer su se pojavili vlasnici, odnosno osobe koje su desetljećima u njihovu posjedu i koje kupoprodaju žele osporiti, piše Slobodna Dalmacija

Štoviše, skupina građana koja se smatra oštećenom, na oglasnu ploču u Rogoznici izvjesila je brojeve čestica koje smatraju otuđenima.

Svaguša je, pak, vlasnikom “polovice” Rogoznice postao ugovorom sklopljenim 17. siječnja 2008. godine, kojim je parcele kupio od Josipa Grbića, sa stalnim prebivalištem u Trpnju, i njegove tete Vjeročke Kalebote iz Splita.

Pašalić: Kupio sam 600 kvadrata

Predsjednik Hajduka Svaguša nije želio komentirati kupoprodaju nekretnina naglašavajući da se radi o privatnoj stvari.Vlasnikmarine Frapa potvrdio nam je da je od Svaguše kupio parcelu površineoko 600 kvadrata na predjelu Medine, jer se nalazi na lokaciji na kojojje želio graditi hotelski kompleks. Podatak o odbijanju uknjižbe niježelio komentirati.

U veljači 2009. nekretnine (spremarice, pašnjaci, vinogradi, gore, vrtovi, oranice, obori, a našla se i jedna kuća) uknjižene su na Joška Svagušu, vlasnika marketa “Svaguša”, kako piše u vlastovnici.

U Zemljišnoknjižnom odjelu šibenskog suda kazali su nam da nije bilo nikakve zakonske zapreke da se ta poslovna transakcije ne provede kroz knjige.

Prodavatelj nekretnina Josip Grbić, koji je široj javnosti postao poznat u rujnu 2009. kad je postao direktor Hajduka, potomak je nekada bogate obitelji Pere Lušića, nadimkom Kura, koja se prije Drugog svjetskog rata odselila u Split, a prije odlaska sve nekretnine rasprodala. Zadnju kuću na rogozničkoj rivi prodali su početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Tko zna bi li informacija o obavljenoj kupoprodaji ikada dospjela u javnost da Svaguša dvije parcele na predjelu Medine - ostale su razbacane po cijeloj Rogoznici: na Otoku, Krčinama, u Oglavcima - nije u međuvremenu prodao Franji Pašaliću, vlasniku marine Frapa.

Za razliku od Svaguše, Pašalićev je zahtjev za uknjižbom na šibenskom sudu dobio odbijenicu. Tada se Rogoznicom zakotrljala priča o navodnoj otimačini tuđeg zemljišta, tuđih parcela, i to zahvaljujući odvjetniku obitelji Radić, koja je već bila u postupku uknjižbe na parcelu 883/21, jednu od dvije što ih je kupio Pašalić.

- Tek tada smo doznali da je na našu parcelu uknjižen Joško Svaguša. Za zemlju u čijem smo posjedu od 1929. godine, kada ju je kupio moj djed, morali smo pokrenuti sudski postupak koji nas je u startu stajao 6000 kuna - ogorčeno kazuje Tonka Radić.

Istu proceduru morat će proći i Ljeposava Ercegović, koja je ostala bez zemljišta i starih kuća u Oglavcima, iako pamti da su nekretnine u vlasništvu njezine obitelji duže od 70 godina.

Po sudskim knjigama vlasnik svoje kuće, stare 50 godina, nije više ni Ljubo Lovrić, dok je Tona Biljaković ostala bez vlasništva nad vrtom. Joso Lušić iz Primoštena te Josipa i Josip Županović iz Rogoznice tvrde da su neke od prodanih čestica njihove i na njih su stavljene plombe.