NEPOZNATA BOLEST?

Predsjednik Gvineje Bisao umro u bolnici u Parizu

09.01.2012 u 19:03

Bionic
Reading

Predsjednik Gvineje Bisao Malam Bacai Sanha umro je u ponedjeljak u bolnici Val de Grace u Parizu, doznaje se od izvora u francuskoj vladi, koji ne navodi od čega je bolovao

Predsjednik Gvineje Bisao, kojemu su bile 64 godine, primljen je u tu vojnu bolnicu uoči Božića, rekao je izvor, dodavši da je 'već dugo bio u komi'.

Javnosti Gvineje Bisao nije obznanjeno od čega je predsjednik bolovao. Predsjedništvo te zemlje zanijekalo je u prosincu informaciju o smrti Malama Bacaja Sanhe koju je objavio jedan senegalski časopis, ali je njegova supruga Mariam Sanha rekla za agenciju France Presse da je njegovo stanje 'kritično'.

Predsjedništvo Gvineje Bisao pozvalo je tada građane da ostanu mirni i obećalo je da će ih izvještavati o predsjednikovu zdravlju. Dodalo je da se njegovo zdravstveno stanje popravlja pošto mu je izazvana umjetna koma.

Malam Bacai Sanha, izabran 2009., u više je navrata bio hospitaliziran u Dakaru i u Parizu.

Gvineja Bisao je malena zapadnoafrička zemlja u kojoj je službeni jezik portugalski. Njome vlada nestabilnost otkako je 1974. proglasila neovisnost o Portugalu, s državnim udarima i nasiljem u kojemu vojska ima glavnu ulogu.

Usto, kroz tu zemlju prolazi ruta za krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u Europu, što povećava njezinu nestabilnost.