Richard Ferrand

Predsjednik francuskog parlamenta pod istragom za primanje mita

12.09.2019 u 11:00

Bionic
Reading

Predsjednik francuske Narodne skupštine Richard Ferrand pod istragom je za primanje mita u slučaju neprimjerenog i 'nezakonitog stjecanja financijskih sredstava', no odlučan je da ostane na svojoj dužnosti, prenose u četvrtak agencije

Sud u Lilleu, na sjeveru zemlje, u srijedu je cijeli dan ispitivao Ferranda, vrlo bliskog suradnika predsjednika Emmanuela Macrona, u vezi tvrtke za zdravstveno osiguranje u Bretagni.

Francusko pravosuđe je i 2017. vodilo istragu protiv Ferranda nakon što su novinari otkrili da je Ferrandova partnerica koristila sredstva osiguravajućeg društva kad je on bio njegov glavni direktor (1998.-2012.), no optužnica je odbačena i nije došlo do suđenja.

Ferrand je tada obnašao dužnost ministra teritorijalne kohezije.

Njegov ured je objavio da odbacuje bilo kakve nepravilnosti i nezakonita djela, dodajući da će istragu iskoristiti da bi se obranio. Ferrand, dodaje njegov ured, je uvjeren da će taj slučaj biti odbačen.

'Predsjednik Narodne skupštine je odlučan nastaviti s poslom koji mu je namijenila njegova politička obitelj i glasači', priopćio je Ferrandov ured.

Prema riječima glasnogovornice vlade Sibeth Ndiaye, Ferrand i dalje uživa povjerenje predsjednika Macrona.

'Richard Ferrand je nevin dok se ne pokaže drugačije. Logično je da predsjednik zadrži povjerenje u Ferranda jer je on odana osoba, i koji je, vjerujemo, do sada imao uzornu karijeru', kazala je Ndiaye.

Prema francuskom zakonu, pokretanje službene istrage znači da postoje 'ozbiljni ili postojani dokazi' koji ukazuju na vjerojatno sudjelovanje osumnjičenog u kaznenom djelu.

To je korak prema suđenju, no brojne su istragu prekinute i nisu urodile sudskim procesom.