GOSPODARSTVO U FOKUSU

Predsjednik Azerbajdžana dolazi u posjet Hrvatskoj

08.03.2013 u 15:36

Bionic
Reading

Na poziv predsjednika Ive Josipovića, predsjednik Azerbajdžana Ilham Alijev boravit će u službenom posjetu Hrvatskoj 11. i 12. ožujka

Cilj posjeta je intenziviranje gospodarske suradnje između dviju zemalja. Zbog toga je prvoga dana posjeta predviđen susret azerbajdžanske delegacije s hrvatskim gospodarstvenicima. Predstavit će se hrvatske tvrtke koje su već uspješno etablirane u Azerbajdžanu, kao i one koje se tek žele proširiti na to tržište. Podsjetimo, Hrvatska u vremenu gospodarske krize očajnički pokušava pronaći investitore koji bi pomogli pokrenuti posrnulo gospodarstvo, zbog čega je u ožujku prošle godine predsjednik Josipović osobno otvorio konzulat upravo u Azerbajdžanu, zemlji prebogatoj naftom i plinom, ali također poznatoj i po teškim kršenjima ljudskih prava i ostalih demokratskih standarda. Tada je Josipović pozvao Alijeva da posjeti u Hrvatsku.

Predsjednik Alijev će se, osim s predsjednikom, tijekom posjeta Hrvatskoj susresti s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom te predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem.

Teme službenih razgovora bit će daljnji razvoj bilateralnih odnosa, osobito s obzirom na skori ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Osim jačanja ekonomskih veza, bit će riječi i o drugim područjima na kojima se želi intenzivirati suradnja, poput kulture, znanosti i turizma. U pratnji predsjednika Alijeva, bit će ministar vanjskih poslova, ministar gospodarskog razvoja i ministar kulture i turizma.

Lani je izvoz u Azerbajdžan, prema podacima DZS-a, dosegnuo 46 milijuna eura, što je 19 puta više nego 2011. godine. U HGK-u procjenjuju da je glavni poticaj lanjskom izvoznom skoku u Azerbajdžan ipak dala brodogradnja jer je Uljanik u nekoliko navrata isporučivao brodove tijekom prošle godine, točnije dva broda za državnu tvrtku Azerbaijan State Caspian Shipping Company.