JUŠČENKU MINIMALNE ŠANSE

Predsjednički izbori u Ukrajini 17. siječnja

23.06.2009 u 14:37

Bionic
Reading

Ukrajinski parlament odlučio je u utorak da će predsjednički izbori, na kojima će snage najvjerojatnije odmjeriti premijerka Julija Timošenko i bivši premijer Viktor Janukovič, biti održani 17. siječnja sljedeće godine.

Svih 399 zastupnika glasalo je za taj datum, uoči isteka petogodišnjeg mandata predsjednika Viktora Juščenka koji je na vlast došao nakon "Narančaste revolucije", masovnoj pobuni protiv izborne prijevare.

U predizbornoj kampanji i na izborima očekuje se žestoka bitka između proruskog političara Janukoviča i premijerke Timošenko.

Janukovič, glavni gubitnik u "Narančastoj revoluciji", vodi u anketama s oko 25 posto potpore. Timošenko, čelnica prozapadne koalicije, dobiva oko 15 posto, a negdašnji Juščenkov blizak suradnik Arseni Jatsenjuk, koji je obnašao čitav niz dužnosti, od ministra vanjskih poslova preko predsjednika parlamenta do guvernera središnje banke oko 12 posto. Aktualni predsjednik Juščenko, kome je potpora pala na jednoznamenkaste brojeve, svejedno se namjerava kandidirati za drugi mandat.