TUERK, PAHOR , ZVER

Predsjednički izbori u Sloveniji 11. studenog

25.07.2012 u 15:30

Bionic
Reading

Peti po redu izbori za predsjednika Slovenije održat će se u nedjelju 11. studenoga, prema odluci koju je u srijedu potpisao predsjednik parlamenta Gregor Virant

Bude li potreban drugi krug izbora, najvjerojatnije će biti održan tri tjedna nakon prvog kruga.

Izborni rokovi počinju 20. kolovoza, kada će biti moguće i službeno podnositi kandidature, objasnio je Virant nakon potpisivanja akta o raspisivanju izbora.

Prema slovenskom ustavu predsjednik države nema jakih izvršnih ovlasti koje pripadaju vladi i premijeru, ali se bira na općim izborima svakih pet godina, što mu daje visok stupanj političkog i moralnog autoriteta.

'Predsjednik predstavlja državu i simbolizira njen suverenitet', rekao je Virant, dodajući da se od izabranog predsjednika očekuje da djeluje nestranački i povezuje naciju.

Svoje kandidature na predsjedničkim izborima već su neformalno najavili sadašnji predsjednik Danilo Tuerk, bivši premijer Borut Pahor te zastupnik stranke premijera Janeza Janše u Europskom parlamentu Milan Zver, ali i nekoliko manje poznatih osoba.

Još nije jasno hoće li se ili ne kandidirati i čelnik nacionalista Zmago Jelinčič, koji je najprije najavljivao kandidaturu, a kasnije izjavio da od nje odustaje.

Od do sada izabranih predsjednika Slovenije samo je Milan Kučan vladao dva mandata (1992-2002), dok je dugogodišnji premijer Janez Drnovšek 2007. odustao od ponovnog kandidiranja zbog bolesti, a nekoliko mjeseci nakon završetka mandata je umro.

U Sloveniji se za predsjednika mogu kandidirati građani koje potpisima podrži najmanje 30 zastupnika, a moguće je i kandidiranje uz potporu građana koji moraju dati 3.000 potpisa potpore.

Vjeruje se da će i za ovogodišnje predsjedničke izbore biti potreban drugi izborni krug. Ankete od prije nekoliko mjeseci pokazale su da najviše izgleda za novi mandat ima sadašnji predsjednik Danilo Tuerk.