CRO DEMOSKOP

Utrka za Pantovčak: Predsjednici pada potpora, Milanoviću raste. Evo gdje su Škoro i Kolakušić

10.06.2019 u 19:04

Bionic
Reading

Predsjednički su izbori potkraj godine, još se ne zna tko će se kandidirati, no neka se imena već dulje spominju, a ima i novih. Nakon objave rezultata istraživanja CRO Demoskop o rejtingu stranaka i političara, RTL ekskluzivno, u suradnji s Promocijom plus, donosi istraživanje o preferencijama kandidata u utrci za Pantovčak. Rezultate donosi i analizira Damira Gregoret

Da se sada održavaju predsjednički izbori najviše bi ispitanika bilo za reizbor Kolinde Grabar Kitarović (34,5 posto u odnosu na 35,3 posto iz svibnja). Potencijalni kandidati nagrizaju joj potporu tako da bi, prema rezultatima, pobjednika odlučio drugi krug. Predsjednica ima nešto manju potporu nego prošlog mjeseca, ali i 6 postotnih poena manje nego krajem godine, izvještava RTL Danas.

>>> Predsjednica osudila slučaj nasilja u Supetru: Pojedinci ovakvim ponašanjem narušavaju sliku svoje zemlje

Iako politički potpuno neaktivan, nakon javnog iskazivanja podrške SDP-ovoj listi za EU izbore, Zorana Milanovića, i to kao nezavisnog kandidata, bira preko 4 postotna poena više ispitanika nego u svibnju, 19,8 posto (prema 15,4 posto iz svibnja).

Glazbenika Miroslava Škoru, mogućeg kandidata desnijeg političkog spektra, bira značajnih 13,8 posto. Gledano po biračkom tijelu, uzima 10-ak posto HDZ-ovih glasova, uvjerljivu većinu glasova Neovisnih za Hrvatsku, ali i birači stranke Ruže Tomašić i Hrasta znatno češće biraju Grabar-Kitarović.

Tek nešto manje od Škore ima bivši sudac Mislav Kolakušić. Zainteresiran je, znamo, za sve političke pozicije u državi, a za predsjednika ga želi nešto iznad 13 posto ispitanika (13,1 posto). Kako mu je svjetonazor i dalje nejasan uzima raštrkano glasove desnih i lijevih opcija.

Kolinda Grabar-Kitarović u društvu supruga na utakmici Hrvatska - Wales Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Ostali kandidati nemaju realnih šansi. Nakon fijaska koje je Most doživio na EU izborima, njihova čelnika Božu Petrova bira 3,3 posto ispitanika, slično kao i u svibnju (3,2 posto). Živi zid se raskolio nakon izbora, pa njihov čelnik bilježi najveći pad potpore, s gotovo 8 posto koje je imao u svibnju, pao je na manje od 2 posto. (Ima 1,9 posto prema 7,5 posto iz svibnja).

Ostalih je tek 3,3 posto, neodlučnih 10,5 posto. Ako se i odluče, nedovoljno da pobjednika odluči prvi krug.

Tko ide u drugi krug?

Prema trenutnim anketama pobjednika odlučuje drugi krug, a ako se tamo sučele aktualna predsjednica i Zoran Milanović, pobjedu odnosi Grabar-Kitarović, ali ne pretjerano uvjerljivo.

  • +14
Zoran Milanović Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

U srazu aktualne predsjednice i bivšeg SDP-ova premijera Zorana Milanovića, 54,8 posto birača odlučuje se za Grabar-Kitarović (u odnosu na 56,5 posto iz svibnja) dok Milanovića bira njih 38,9 posto (u odnosu na 37,17 posto iz svibnja). U odnosu na svibanj, oko 2 postotna poena predsjednica je pala, dok je toliko Milanoviću potpora narasla.

Neodlučnih je 6,3 posto, nedovoljno da se promjeni pobjednik.

Gledano prema biračkom tijelu, HDZ-ovu kandidatkinju češće zaokružuju birači Miroslava Škore, ali i Mislava Kolakušića i Bože Petrova. Po strankama desne opcije, unatoč najavama o uskrati potpore, u ovakvom srazu, očekivano, biraju Grabar-Kitarović.

Škoro manja prijetnja za Grabar-Kitarović

Ako bi se u drugom krugu sučelila dva desna kandidata, odnosno aktualna predsjednica i glazbenik Miroslav Škoro, pobjednik, odnosno pobjednica je ista i to čak uvjerljivije nego u srazu s Milanovićem.

  • +17
Miroslav Škoro Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Grabar Kitarović u tom bi slučaju zaokružilo 57 posto ispitanika, a Miroslava Škoru 35,4 posto. Neodlučnih je 7,6 posto, pa ni ovdje ne mogu promijeniti pobjednika.

Prema biračkom tijelu, više od 80 posto HDZ-ovaca bira aktualnu predsjednicu, a desne opcije su očekivano uglavnom podijeljene. Tako je i s SDP-ovim biračima, tek neznatno više ih bira Grabar-Kitarović. No realno, ni Milanović ni Škoro nisu se kandididirali.

  • +22
Mislav Kolakušić održao konferenciju za novinare Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Jedino je Mislav Kolakušić to javno najavio. SDP će uskoro odlučiti tko će biti njihov kandidat, opcija je i Milanović, a, naravno, čeka se i da predsjednica prihvati ponudu potpore HDZ-a. Prošlo je više od godinu dana od kada joj je Andrej Plenković tu potporu ponudio, a od tada se u političkoj areni puno toga promijenilo HDZ je podbacio na EU izborima, desnije opcije kritiziraju i Plenkovića i predsjednicu, pa će bez dvojbe predsjednica sada kalkulirati. Posljednje što je rekla jest da će kandidaturu objaviti jednog lijepog, sunčanog dana. A takvi dani tek su počeli.