PETA ZA DAN ZAHVALNOSTI

'Predsjedniče, manite se pomilovanja purice!'

21.11.2012 u 11:49

Bionic
Reading

Najmoćnija organizacija prijatelja životinja na svijetu, PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), zatražila je od američkog predsjednika Baracka Obame da ove godine preskoči 'arhaičnu' godišnju tradiciju pomilovanja purice za američki praznik Dan zahvalnosti

Pripreme za pomilovanje

'Pomilovanje purice u Bijeloj kući bolno je zastario događaj, kojim se propušta ukazati na masovno klanje nekih 46 milijuna nježnih, inteligentnih ptica i prikazuje predsjednika SAD-a u nekoj vrsti poslovnog partnerstva s industrijom ubojstva purica', poručila je Ingrid Newkirk, predsjednica PETA-e, u pismu Bijeloj kući.

'Purice ne trebaju biti 'pomilovane' - one nisu za ništa krive osim što su rođene u svijetu predrasuda. To su nevina bića koja treba poštovati zbog onog što jesu: dobre majke, pametne ptice i zanimljive životinje', napisala je Newkirk.

Organizacija sugerira Obaminoj obitelji da za Dan zahvalnosti odaberu vegetarijanski obrok.

'Ove godine, ohrabrujemo vas da se suzdržite od tog događaja (pomilovanja), koji mnogi Amerikanci smatraju uvredljivim, i odaberete ukusnu, zdravu pečenku Tofurky za obiteljski blagdanski stol', poručila je Newirk Obami.

Tofurky je vegetarijanska alternativa purici, napravljena od pšeničnih proteina i organskog tofua.

Newkirk je usporedila tretman purica i ostalih životinja s borbom marginaliziranih ljudi za dostojanstvo.

'Veoma dobro znate da su Afroamerikanci, žene i članovi LGBT zajednice loše tretirani kroz povijest te tražim od vas da imate u vidu i ostala živa bića koja se ismijavaju, podcjenjuju i tretiraju kao da njihovi osjećaji i sama njihova priroda ne znači ništa', piše predsjednica PETA-e.

Običaj službenog pomilovanja purica seže u 1989. godinu, kada je tadašnji predsjednik George H. W. Bush jednu od njih simbolično poštedio klanja.

Obama bi trebao pomilovati puricu u srijedu u 13 sati po lokalnom vremenu.