demokrati

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosy podržala Bidena za predsjednika

27.04.2020 u 14:51

Bionic
Reading

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosy podržala je Joea Bidena za predsjednika, pridruživši se nizu vodećih demokrata koji su nedavno dali svoju potporu bivšem potpredsjedniku

Pelosy je objavila da podržava demokratskog predsjedničkog kandidata nakon što su ranije ovog mjeseca Bidena podržali američka senatorica Elizabeth Warren, njegov donedavni protukandidat Bernie Sanders, bivši predsjednik Barack Obama i bivši potpredsjednik Al Gore.

Joe Biden (77) još uvijek nije službeni kandidat demokrata za predsjedničke izbore - za to treba pričekati konvenciju u kolovozu - ali je jedini kandidat koji je ostao nakon što se Sanders povukao iz kampanje.

U izjavi putem video snimke objavljenoj u ponedjeljak, Pelosi je navela Bidenovo iskustvo u vladi, uključujući njegovu ulogu u donošenju Zakona o dostupnoj zdravstvenoj zaštiti ('Obamacare'), dao dokaz o njegovim kvalitetama za vodstvo.

'Dok se suočavamo s koronavirusom, Joe je glas razuma i otpora, s jasnim putem izlaska iz krize', istaknula je Pelosy.

Potpora dolazi u pogodno vrijeme za Bidena, koji se bori da ostane u fokusu javnosti za vrijeme pandemije covida-19 te da održi zamah postignut munjevitom utrkom prema demokratskoj predsjedničkoj nominaciji.

Osim potpore sadašnjih i bivših demokratskih čelnika Bidena su podržali i drugi ključni državni dužnosnici poput guvernera države Washington Jaya Insleea, istaknutog aktivista u borbi protiv klimatskih promjena i Ujedinjenog saveza radnika u automobilskoj industriji, koji obuhvaća 400.000 članova.

Zahvaljujući potpori Biden je zadobio medijsku pozornost u vrijeme kad mu je kampanja 'na čekanju' zbog pandemije i kad predsjednik Donald Trump otima medijsku pozornost svojim borbenim brifinzima u Bijeloj kući.

Demokrati željno čekaju iskazati jedinstvo u predsjedničkoj utrci protiv Trumpa na izborima 3. studenoga. Proteklih tjedana umjereniji Biden pokušavao je zadobiti potporu dosadašnjih pristaša Sandersa i Warren.