PUPOVAC NAKON SASTANKA

'Predsjednica vidi problem, ali Vlada je nezainteresirana'

11.04.2016 u 15:27

Bionic
Reading

Nakon sastanka s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović o komemoraciji u Jasenovcu medijima se obratio predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, piše N1

'SNV ostaje pri svojoj odluci da nećemo sudjelovati na službenoj komemoraciji u Jasenovcu. Danas ćemo razgovarati s antifašistima i drugima te odlučiti koji dan ćemo otići u Jasenovac', poručio je Pupovac te kazao da je predsjednica bila zainteresirana za razgovor, ali Vlada nije, prenosi N1.

'Predsjednica je htjela najprije čuti naše razloge i bila je zainteresirana za dijalog. Cijenimo njezin poziv i njezinu usmjerenost da ovome posveti pažnju. Oni koji su trebali organizirati razgovore, koji su se oglušili na naše pozive, oni nisu imali potrebe za tim. Predsjednica ima potrebu za tim, vidi problem i želi da se razgovara o tome', kazao je Pupovac.

Ipak, Pupovac se nada kako će u budućnosti biti bolje i da će se stvari promijeniti.

'Nadam se da se ovogodišnje iskustvo više neće ponavljati i da ćemo stvoriti pretpostavke za budućnost. Nadam se da će se relativizacija ustaškog pokreta zaustaviti i da će prestati skandiranja, pjevanja, marševi po gradovima i skandalozni filmovi (film Jasenovac - istina Jakova Sedlara, op. a.)', rekao je predsjednik SNV-a.

Prvi puta su s predsjednicom razgovarali prije godinu dana, ali sada su stvari otišle predaleko, tvrdi Pupovac.

'Neke vrijednosti konačno moramo štititi. Ovo radi veliku štetu Hrvatskoj. Unutar Hrvatske dijeli ljude, truje i svađa ih. Naravno, radi štetu i u međunarodnim krugovima. Sramotna skandiranja na utakmicama, okupljanja pet tisuća ljudi, kojekakvi filmovi...', kaže Pupovac.

Posebno je pak ogorčen na ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, za kojega smatra da samo pogoršava situaciju.

'I sve to ministar proglašava doprinosom raspravi i doprinosom istini. To ne da je zabrinjavajuće, nego je zvono za uzbunu. Zašto se takve stvari nisu događale prije pet, šest godina?', upitao je Pupovac.

Milorad Pupovac se osvrnuo i na postavljenje uvjeta Srbiji za njen ulazak u EU.

'Između Hrvatske i Srbije postoje otvorena bilateralna pitanja koja se ne rješavaju već nekoliko godina i ona se neće riješiti pristupanjem Srbije EU, kao što se nije riješilo pitanje granice Hrvatske i Slovenije. To treba biti iskren interes dviju republika koje u tim stvarima imaju istu odgovornost', zaključio je Pupovac.