istraživanje crobarometar

Predsjednica u ozbiljnom problemu, izborna je godina a rejting joj osjetno pada, pogledajte brojke

27.07.2019 u 19:33

Bionic
Reading

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović za svoj rad nema potporu većine birača, pokazuje Crobarometar, istraživanje agencije IPSOS za Dnevnik Nove TV

Njezin rad, kako pokazuje istraživanje napravljeno u srpnju, ne odobrava 52 posto ispitanika, dok ga odobrava njih 42 posto. Bez konkretnog odgovora je šest posto ispitanika, objavio je Dnevnik Nove TV. To je njen najlošiji rejting od listopada 2017., što je problematično s obzirom da je riječ o izbornoj godini.

Da je predsjednici rejting u padu pokazuje i činjenica da je u lipnju još uvijek više ispitanika podržavalo njen rad, njih 47 posto, u odnosu na 46 posto koji nisu odobravali, dok je u srpnju onih koji ne podržavaju njen rad više od 50 posto.

U ovom trenutku Kolinda Grabar Kitarović može računati samo na većinsku potporu birača HDZ-a, točnije njih 81 posto.

Njezin prethodnik Ivo Josipović za svoj je rad u isto vrijeme mandata, 2014. godine, imao bolju potporu, tada ga je podržavalo 59 posto ispitanika, a nije ga podržavalo njih 34 posto.

>>> Dok predsjednica važe s kandidaturom i dalje je najpopularnija no stvari ne stoje dobro

Predsjednica i dalje ostaje najpopularnija političarka u Hrvatskoj, no i tu joj potpora pada, pa je sada podržava 54 posto birača, a ne podržava 40 posto. Na zasad sigurnoj udaljenosti drži zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je drugi najpopularniji političar 36 posto birača koji podržavaju njegov rad, dok ga ne podržava 57 posto.

Nezavisni eurozastupnik Mislav Kolakušić, koji najavljuje pohod na Pantovčak a zatim i osvajanje Sabora i dobivanje premijerskog mandata, može računati na podršku 32 posto ispitanika, dok 36 posto njih ne odobrava njegov rad. Rad Bože Petrova podržava 30 posto ispitanika, dok njih 57 ne podržava. Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković tek je peti po popularnosti i gubi potporu u odnosu na prošli mjesec, pa tako sada o njemu pozitivan dojam ima 30 posto ispitanika, a negativan dojam njih 63 posto. Glavnog konkurenta slijedi čelnik SDP-a Davor Bernardić koji ima podršku 26 posto ispitanika, a njegov rad ne podržava 60 posto.

Kod HDZ-ovih birača najpopularnija je Kolinda Grabar Kitarović koja uživa potporu od 91 posto birača te stranke. Andrej Plenković ima potporu od 73 posto birača, a treći je na listi Milan Bandić s potporom od 59 posto.

Kod SDP-ovih birača na prvo je mjesto zasjeo Davor Bernardić s potporom od 62 posto, slijedi Anka Mrak Taritaš sa 61 posto, a na trećem je mjestu Mirando Mrsić sa 60 posto potpore.

Metodologija istraživanja

Istraživanje je provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 976 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske metodom osobnog anketiranja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/-3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%