NAKON RAMPE ZA oecd

Predsjednica u Mađarskoj u posjetu Orbanu

11.09.2017 u 10:20

Bionic
Reading

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović utorak će provesti u radnom posjetu Mađarskoj te će se sastati s tamošnjim najvišim dužnosnicima

Prilikom posjeta Budimpešti predsjednica će održati sastanke s predsjednikom Mađarske Jánosom Áderom i s predsjednikom vlade Mađarske Viktorom Orbánom.

Predsjednica u Mađarsku putuje nakon što je u Hrvatsku stigla neugodna vijest da će službena Budimpešta blokirati hrvatski zahtjev za članstvom u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). Mađarska je stavila rampu na hrvatske ambicije zbog stanja MOL-ovih investicija u Hrvatskoj i hrvatskog tretmana predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija. 

Hrvatska je povela postupak protiv Hernadija zajedno s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, optužujući ga da je podmitio Sanadera s 10 milijuna eura prilikom prodaje udjela u Ini. 

'Neugodno sam iznenađena stavom Mađarske i o tome ću razgovarati s premijerom Orbánom i predsjednikom Áderom. Postavit ću to pitanje na stol da malo dublje to raspravimo. Postoje otvoreni problemi koji nisu lako rješivi, kao što je odnos Ine i MOL-a. Mislim da postoji način da kao zrele demokratske države pristupimo rješavanju svega toga', kazala je predsjednica Grabar Kitarović tijekom vikenda u razgovoru za N1 televiziju.

Više o OECD-u i problemima sa susjedima oko aplikacije za članstvo pročitajte u tekstovima:

> Koliko su nam Slovenci zapaprili blokadom ulaska u klub najrazvijenijih na svijetu?

> 'Iznenađeni pljuskom iz Slovenije? Logično kad problem rješavamo na krivoj adresi'

>  Slovenija započela novi set blokada Hrvatske

Predsjednica će s mađarskim kolegama razgovarati i o Inicijativi tri mora, suradnji u jugoistočnoj Europi i setu pitanja vezanih uz EU, s posebnim naglaskom na problem ilegalnih migranata.

Predsjednica će u Mađarskoj posjetiti i Dunavsku komisiju, koja se smatra jednom od najstarijih međuvladinih međunarodnih organizacija na svijetu. Na čelu Dunavske komisije kao njezin predsjednik trenutno je veleposlanik Gordan Grlić-Radman, a glavni direktor njezina Tajništva je kapetan Petar Margić.

Na Sveučilištu Corvinus predsjednica Republike primit će počasni doktorat te održati predavanje na temu 'A stronger Central Europe means a stronger EU and Transatlantic community‎: Croatia's Contribution to our Cohesion and Resilience' (Snažnija srednja Europa zalog je snažnije Europske unije i transatlantske zajednice: Hrvatski doprinos našoj koheziji i otpornosti).

  • +106
Sva lica Kolinde Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL