POLITIČARI O SVASTICI

Predsjednica traži istragu, Ostojić smatra da su odgovorni HDZ i HNS

13.06.2015 u 12:30

Bionic
Reading

Hrvatski političari oglasili su se o incidentu sa splitskog Poljuda: predsjednica Kolinda Grabar Kitarović traži istragu, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko misli da su sve izveli glupi huligani, a iz SDP-a upozoravaju da je svastika na travnjaku bila 'napad na slobodu'

Najoštrije osuđujem pojavu svastike na travnjaku na sinoćnjoj utakmici reprezentacija Hrvatske i Italije u Splitu. Hrvatska ima najbolje i najvjernije navijače, ali i vrlo ozbiljan problem s huliganima kojima je cilj ocrniti ne samo hrvatski nogomet, nego i hrvatsku državu - stoji u priopćenju Ureda predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Dodaje se kako je 'ovime nanesena nemjerljiva šteta ugledu naših građana i naše domovine u svijetu te tome i takvima treba konačno stati na kraj'.
'Tražim ‎žurnu istragu, odlučnu reakciju svih nadležnih institucija u cilju pronalaženja i procesuiranja počinitelja', stoji u priopćenju.

Vlada: To je naštetilo ugledu Republike Hrvatske

"Vlada Republike Hrvatske oštro osuđuje isticanje nacističkog simbola na travnjaku stadiona Poljud na sinoć održanoj utakmici reprezentacija Hrvatske i Italije.

Takav postupak nanio je veliku sramotu i naštetio ugledu Republike Hrvatskoj čije se državne institucije ustrajno zalažu za demokratske, europske i antifašističke vrijednosti. Jednako tako je nanio štetu hrvatskoj reprezentaciji", priopćila je Vladina Služba za odnose s javnošću

"Vlada izražava veliko nezadovoljstvo zbog nemara organizatora utakmice koji je propustio učiniti sve potrebno da se spriječi takav incident. Policija već poduzima mjere kako bi pronašla počinitelja", navodi se u priopćenju.

Baldasar: Najstrože osuđujem taj vandalski čin!

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar oštro je reagirao na pojavu svastike iscrtane na travnjaku Poljuda za vrijeme utakmice Hrvatske i Italije. Osudio je incident kojim je nanesena nemjerljiva šteta hrvatskom nogometu, Splitu i Hrvatskoj, ali i najavio da će zatražiti očitovanje i preuzimanje odgovornosti organizatora utakmice - dakle, Hrvatskog nogometnog saveza.

'Najstrože osuđujem vandalski čin koji se jučer dogodio na travnjaku Poljuda i bacio ružno svjetlo na važan sportski događaj. Iako sam siguran da se radi o pojedinačnom činu, oslikavanje nacističkog simbola pod kojim je učinjeno najveće zlo u ljudskoj povijesti, od bilo koga i pod bilo kojim okolnostima, zahtijeva najstrožu osudu i sankcioniranje', kazao je Baldasar.

'Ovim vandalskim činom nanesena je nemjerljiva šteta hrvatskom nogometu, Splitu i Hrvatskoj. Uvjeren sam da će policija i nadležne institucije brzo i efikasno utvrditi sve okolnosti i pronaći počinitelja. Nakon svih utvrđenih činjenica i vjerodostojnih informacija, zatražit ću očitovanje organizatora i preuzimanje odgovornosti', najavljuje splitski gradonačelnik.

Karamarko: Želim vjerovati da je riječ o glupom huliganskom iskazu

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, prvo je na Facebook profilu objavio čestitku našoj reprezentaciji, bez spominjanja kukastog križa, kojeg kao da i nije primijetio, da bi kasnije ipak reagirao o 'sramnom huliganskom incidentu'.

Prvi Karamarkov status i čestitka glase ovako: 'Premda sam utakmicu Hrvatske i Italije gledao tisućama kilometara daleko od Hrvatske, atmosfera je bila kao da sam kod kuće. Stvorili su je mladi kanadski Hrvati s kojima sam se danas popodne družio u Torontu. Još da smo uzeli sva tri boda... Nema veze, važno je da smo korak bliže Europskom prvenstvu u Francuskoj. Čestitam našim Vatrenima!' - napisao je Karamarko na svom profilu na Facebooku.

Nakon toga je poslije određenog vremena osudio i incident sa svastikom: 'Prijenos utakmice pratili smo u Kanadi na engleskom jeziku. Za sramni incident s kukastim križem zbog vremenske razlike doznali smo tijekom noći. Želim vjerovati da je riječ o glupom huliganskom ispadu i da će krivac za to brzo biti pronađen i primjereno kažnjen. Ne želim vjerovati da bi ovo mogla biti duboko smišljena podvala usmjerena na kompromitiranje Hrvatske', dodao je Karamarko na svoj profil.

Ministar Ostojić: Je li bivša misica pregledala teren u ime organizatora?

Prethodno se o incidentu oglasio i ministar unutarnjih poslova i Baldasarov stranački kolega Ranko Ostojić. Ministar unutarnjih poslova Ostojić, inače rođeni Splićanin, na svom je facebook-profilu prokomentirao sinoćnju sramotu na Poljudu, odnosno kukasti križ koji je uočen tijekom utakmice Hrvatske i Italije.

'Ma ne j.... zid... to samo ukazalo!', napisao je nejasno Ostojić, a zatim odgovorio na komentar novinarke Maje Sever koja je napisala: 'A tko je pregledao teren prije utakmice?'

'Vjerojatno neka bivša misica u ime organizatora... da se zvijezda ukazala, bilo bi viđeno', napisao je prvi čovjek Ministarstva unutarnjih poslova.

Ostojić je u večernjim satima odgovorio i na optužbe iz HDZ-a. 'HNS je podružnica sa 3/4 članova HDZ-a. Prema tome, neka odgovornost HDZ traži u HNS-u', izjavio je Ostojć. 'Neka se Hrvatski nogometni savez i oni koji koketiraju s ustaštvom i neonacizmom sjete svega što se događalo s povicima 'Za dom spremni' i onog što se događalo na stadionima već godinama', kazao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, te dodao kako MUP nije bio organizator utakmice Hrvatska - Italija te da nije bila njegova odgovornost pregledavati travnjak na Poljudu.

SDP: To je napad na Hrvatsku i slobodu

'Onaj koji je napravio taj kukasti križ nije pljunuo samo na Hrvatsku, pljunuo je na Europu, a bogami i na trud naših dečki koji odlično igraju i danas im opet prijeti da zbog nečega što nema veze sa terenom i s loptom ispadnu iz daljnjeg natjecanja. Kratko i jasno, to je sramota', rekao je za medije SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin.

Ingrid Antičević Marinović iz SDP-a je pak kratko izjavila: 'To je prije svega napad na Hrvatsku, na slobodu, na europske temelje, i ja bih rekla napad na sve tekovine slobode čovječanstva.'

HDZ: Krivce treba primjereno kazniti

Iz HDZ-a su u subotu najoštrije osudili incident s kukastim križem na Poljudu, istaknuvši kako je riječ o riječ o sramotnom činu kojim je nanesena šteta hrvatskom nogometu i sportu, interesima hrvatskih građana i ugledu hrvatske države, te zahtijevaju brzu i temeljitu reakciju nadležnih državnih tijela.

"HDZ najoštrije osudili sramotni incident s kukastim križem na Poljudu. Tim činom nanesena je nemjerljiva šteta, ne samo hrvatskom nogometu i sportu, nego i interesima hrvatskih građana i ugledu Republike Hrvatske. Zahtjevamo brzu i temeljitu reakciju nadležnih državnih tijela, poglavito Ministarstva unutarnjih poslova i primjereno kažnjavanje krivaca", navodi u priopćenju glasnogovornik Hrvatske demokratske zajednice Ivan Jabuka.