SASTANAK NA PANTOVČAKU

Predsjednica sa švedskim ministrom o mogućoj kupovini zrakoplova

25.09.2017 u 19:10

Bionic
Reading

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović primila je ministra obrane Kraljevine Švedske Petera Hultqvista, koji se nalazi u bilateralnoj posjeti Hrvatskoj.

Tijekom sastanka, kojem je prisustvovao i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević, potvrđeni su vrlo dobri bilateralni odnosi. Razmotrena su pitanja buduće obrambene suradnje, uključujući podnošenje švedske ponude za opremanje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane zrakoplovom „SAAB Gripen“, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

U tom pogledu, Predsjednica Republike naglasila je kako ponude svih pozvanih ponuđača, s obzirom na značajna proračunska sredstva koja je potrebno uložiti u nabavu novih zrakoplova, moraju jamčiti dugotrajnu održivost cjelokupnog projekta i načine povrata dijela uloženih sredstava u hrvatsko gospodarstvo.

U kontekstu aktualnih globalnih sigurnosnih prilika, tijekom sastanka potvrđena je podudarnost hrvatskih i švedskih stavova o ključnim sigurnosnim izazovima, a predsjednica Grabar-Kitarović zahvalila je ministru Hultqvistu na švedskom angažmanu i doprinosu aktivnostima NATO-a.

Ministar Hultqvist izložio je trenutne napore Švedske u jačanju sigurnosnog sektora i obrambenog sustava, usmjerene na suočavanje s aktualnim sigurnosnim izazovima Europi.

Razmotrena su i pitanja prijetnji stabilnosti u jugoistočnoj Europi te je naglašena potreba daljnje aktivne potpore euro-atlantskom proširenju u ovom dijelu Europe, navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednice.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sa švedskim ministrom obrane Peterom Hultqvistom

I premijer Plenković se također sastao s švedskim ministrom. Uz predsjednika Vlade bio je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov.

Razgovarali su o suradnji u području obrane i sigurnosti u okviru Europske unije u kontekstu aktualnih sigurnosnih izazova. Iskustava švedskih stručnjaka, među ostalima,  pomogla  su Hrvatskoj kod izrade strateških dokumenata –  Strategije nacionalne sigurnosti te novog Zakona o sustavu domovinske sigurnosti Švedska je važan gospodarski partner Hrvatske, posebno u trgovini, investicijama i turizmu, priopćeno je iz Vlade.

Istaknuto je i da u Švedskoj živi oko 35.000 Hrvata i njihovih potomaka, koji predstavljaju dodatnu poveznicu između dviju država.