pantovčak

Kratki pregled događaja koji su obilježili četiri godine mandata Kolinde Grabar Kitarović

16.02.2019 u 10:42

Bionic
Reading

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović u subotu održava konferenciju za medije na kojoj će se osvrnuti na dosadašnji rad povodom četvrte godišnjice polaganja prisege

Tim povodom, HRT je napravio kratki presjek njene četiri godine mandata, u čemu se ističe kako su se u tom periodu promijenila tri premijera te da ni s jednim od njih predsjednica nije surađivala glatko. Trzavica je tako bilo i sa SDP-ovim premijerom Zoranom Milanovićem, Tihomirom Oreškovićem kojeg su zajednički postavili HDZ i Most te s HDZ-ovim Andrejem Plenkovićem.

Nakon nekih dvije godine sukoba s Plenkovićem, predsjednica RH je krajem prošle godine napravila zaokret, riješila se nekolicine savjetnika, među njima i Mate Radeljića za kojeg se špekuliralo da potiče sukob na liniji Pantovčak - Banski dvori, te je ublažila retoriku. Pretpostavlja se da je do pomirenja došlo kako bi se osigurala podrška HDZ-a za njen drugi mandat na Pantovčaku.

'Ja ocjenjujem da su protekle četiri godine mandata predsjednice Kolinde Grabar Kitarović jako uspješne', prenosi HRT riječi predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a Branka Bačića.

Predsjednica je na inauguraciji 15. veljače 2015. obećala da će biti predsjednica svih hrvatskih građana, bez obzira na političko opredjeljenje, etničku, vjersku i spolnu orijentaciju, no predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac smatra da to obećanje nije ostvarila.

'Predsjednica nije bila među najistaknutijim zagovornicima u zemlji svih hrvatskih građana', kaže Pupovac.

Među neostvarenim obećanjima ostalo je ono o preseljenju Ureda predsjednice s Pantovčaka u Visoku ulicu na zagrebačkom Gornjem gradu, kao i ono da će Hrvatska biti među najrazvijenijim zemljama svijeta. Iako joj to nije strogo u opisu posla, dojam je da se više bavila gospodarstvom i demografijom umjesto diplomacijom, vojskom i tajnim službama koja su tri područja u kojima predsjednica ima realne ovlasti koje proizlaze iz Ustava RH.

  • +9
Kolinda Grabar Kitarović na inauguraciji 15. veljače 2015. Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

Kolinda Grabar Kitarović obišla je cijelu Hrvatsku i u svaku županiju na par dana preselila svoj ured, no nije poznato jesu li njene posjete donijele ikakve gospodarske rezultate.

Na diplomatskom polju, u Zagreb je pozvala predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, sastala se sa Donaldom Trumpom i Vladimirom Putinom, a u svijetu je postala najpoznatija kao vatrena navijačica zbog praćenja nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.