PRIMJENA SILE

Predsjednica oštro uzvratila Human Rights Watchu: Hrvatska policija je humana, nikakvi krivi prijevodi neće to promijeniti!

16.07.2019 u 13:31

Bionic
Reading

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović reagirala je na otvoreno pismo organizacije Human Rights Watch, oštro odbacivši, kako je kazala, pokušaj reinterpretiranja izjava vezanih uz pitanja zaštite hrvatskih granica od ilegalnih migracija. Predsjedničin odgovor ujedno je odgovor na upit tportala kako komentira prozivke ove ugledne međunarodne nevladine organizacije

Direktor Human Rights Watcha (HRW) za Europu i središnju Aziju Hugh Williamson u ponedjeljak je poslao otvoreno pismo predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, u kojem je zatražio da Hrvatska 'prekine s ilegalnom praksom vraćanja ljudi u Bosnu i Hercegovinu'. Pismo je stiglo, kako je HRW podsjetio, nakon što je predsjednica u intervjuu za švicarsku TV SRF 9. srpnja priznala da hrvatska granična policija nezakonito protjeruje migrante u Bosnu i Hercegovinu, kao i da u nekim slučajevima primjenjuju silu.

'To je u suprotnosti s prethodnim nijekanjima hrvatskih službenika, ali u skladu s nalazima organizacije Human Rights Watch, agencije UN-a za izbjeglice i drugih organizacija', naveli su u pismu.

Predsjednica je istaknula kako hrvatska policija u obavljanju poslova nadzora državne granice, samim time i granice EU-a pri sprječavanju ilegalnih migracija postupa zakonito, profesionalno i humano, a sredstava prisile prema prekršiteljima zakona primjenjuje u najmanjoj mogućoj mjeri koja je neophodna za zaštitu sigurnosti policijskih službenika i za obavljanje njihovih zadaća.

'Sigurnost je temeljni uvjet stabilnosti i razvoja Hrvatske i samim time jedna od mojih ključnih zadaća. To su činjenice koje nikakve igre riječi, krivi prijevodi ili iz konteksta izvučeni dijelovi izjava ne mogu i neće promijeniti', poručila je predsjednica u odgovoru na upit tportala.

  • +6
Predsjednica na graničnom prijelazu Kordunski Ljeskovac Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX