Predsjednica u sisku

Kolinda Grabar Kitarović opet pecnula Vladu i pozdravila 'konkretnu demografsku mjeru'

05.12.2018 u 11:24

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović otvorila je jutros Ured predsjednice Republike u zgradi Županije sisačko-moslavačke u Sisku. Ovo je 19. izmještanje Ureda predsjednice izvan Zagreba, a trajat će od danas do petka. Taj događaj svečano je obilježen podizanjem zastave Ureda predsjednice ispred Sisačko-moslavačke županije

Uz državnu himnu u izvedbi Ženskog vokalnog sastava Kraluž KUD-a Posavina iz Budaševa, zastavu je na stijeg podigla učenica Osnovne škole Popovača, Dora Lendvaj. Predsjednicu Grabar-Kitarović su dočekali sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i zamjenik sisačke gradonačelnice Ivica Rendulić.

Župan Žinić rekao je da je otvaranje privremenog Ureda predsjednice Republike ohrabrenje za stanovnike županije, koja je pretrpjela goleme ratne štete i devastacije. Rendulić je predsjednicu Grabar Kitarović podsjetio na dugu i bogatu povijest grada Siska. Izrazio je očekivanja da grad dobije pozornost i pomoć s državne razine, kako bi se sačuvala radna mjesta i otvorila nova.

  • +12
Kolinda Grabar Kitarović u Sisku Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Obraćajući se većem broju okupljenih Siščana predsjednica Grabar-Kitarović, podsjetila je na dugu i burnu povijest grada, na 1593. godinu kada je Sisak odigrao veliku ulogu u obrani od osmanlija, 1941. godinu kada su sisački antifašisti pozvali na ustanak, te na ulogu Siska, Sunje i drugih mjesta tijekom velikosrpske agresije u Domovinskom ratu. Ponovno je istaknula važnost da se svi počinitelji ratnih zločina tijekom Domovinskog rata na području županije moraju identificirati i osuditi.

Podsjetila je i na generala Janka Bobetka, rođenog 1919. u Crncu kod Siska, koji je dao golem doprinos u bitkama za oslobođenje Republike Hrvatske.

'Prvo moramo razgovarati o budućnosti, pa u ova tri dana želim čuti vaše probleme i prijedloge, kako bi mogla dati doprinos rješenju životnih pitanja i novim razvojnim iskoracima. Veselim se brojnim susretima koji me očekuju, posebno sa studentima i učenicima, koji će biti naša zajednička poruka kako je važno stalno unaprjeđivati školstvo. Posebno je važno mlade koji odlaze na studije u Zagreb i druga mjesta, motivirati za povratak i zapošljavanje u županiji. Ne smijemo zaboraviti da je ova županija jedna od najteže stradalih u Domovinskom ratu, s velikim demografskim gubicima i materijalnim razaranjima, a nakon rata pretrpjela je i gospodarsku devastaciju', rekla je Grabar-Kitarović.

  • +26
Radnici sisačke Rafinerije na prosvjedu u Zagrebu / Arhivska galerija Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic

Kada nestane div kakav je bila sisačka Željezara, kada je u problemima Rafinerija, onda to izravno ili neizravno pogađa svaku obitelj u gradu i okolici, istaknula je.

Podsjetila je da je prije dva dana donesen državni proračun za slijedeću godinu, pri čemu, kazala je, 'posebno pozdravljam prijedlog i odluku o dodjeli besplatnih udžbenika za sve osnovnoškolce u Hrvatskoj. To je konkretna demografska mjera i mora ih biti više. Unatoč uspjesima na makroekonomskoj razini na mikro razinama sve su veće demografsko-gospodarske pukotine, koje prijete stabilnosti cijele društvene zgrade. Nažalost, jedan od najvećih egzodusa u Hrvatskoj događa se upravo u ovoj županiji', rekla je Grabar Kitarović.

Ističe kako je nužno promijeniti razvojnu paradigmu, za što postoje uvjeti i mogućnosti, jer, kazala je predsjednica, 'imamo sjajne ljude i ljudski kapital koji ne uspijevamo mobilizirati za gospodarski uspjeh. Mnoge gospodarske strategije ne ostvarujemo, a građani odlaze u svijet. To je problem u sferi političke volje, gdje se nameće zakonski okvir jačanja regionalnog razvoja'.

  • +2
Iseljavanje Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Za zaustavljanje iseljavanja nužne su nove investicije i veće plaće, rekla je Grabar-Kitarović, naglasivši da stimulacija i pomoć države pri tome ne smiju izostati.

Također je istaknula potrebu nastavka gradnje autoceste do Siska, te rješenje sudbine Rafinerije nafte u Sisku.

Predsjednica Republike izrazila je i uvjerenje da će se zajedničkim radom svih u Hrvatskoj preokrenuti gospodarski i demografski trendovi, a Siščanima i stanovnicima Sisačko-moslavačke županije poželjela je miran i blagoslovljen Božić i svaki dobro u Novoj 2019. godini.

  • +11
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i gradonačelnik Milan Bandić otvorili Advent na Prekrižju Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Nakon obraćanja predsjednice javnosti, uslijedio je radni sastanak s predstavnicima Sisačko-moslavačke županije, a potom i s predstavnicima nacionalnih manjina. U današnjem, gustom rasporedu predsjednice našli su se i susreti sa sisačkim biskupom msgr. Vladom Košićem, udrugama hrvatskih branitelja i predstavnicima Sindikata naftne djelatnosti – Rafinerija Sisak, nakon čega je predviđen susret s udrugama i građanima.

Za 13.20 sati najavljen je posjet predsjednice Metalurškom fakultetu u Sisku. U programu je svečana sjednica Fakultetskog vijeća u prigodi obilježavanja 58. obljetnice te institucije, a predviđeno je i prigodno obraćanje predsjednice.

Slijede predsjedničin posjet Općoj bolnici 'dr. Ivo Pedišić' u Sisku, potom i Sobi čuda, prve sobe za terapiju senzorne integracije djece s teškoćama u razvoju u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Oko 15.30 sati Kolindu Grabar Kitarović očekuju u Sunji, gdje će se u Domu kulture 'Sven Lasta' susresti s građanima. I tom prilikom predviđeno je prigodno obraćanje predsjednice.

U četvrtak, predsjednica će posjetiti gradove Popovaču, Kutinu i Novsku, općine Lipovljani, Jasenovac i Hrvatsku Dubicu te mjesto Osekovo.

  • +5
Kolinda Grabar-Kitarović s rumunjskom predsjednicom vlade Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

U Popovači će predsjednica Grabar-Kitarović posjetiti Osnovnu školu 'Zorke Sever' gdje će, u nastavku projekta 'Hrvatska čita', zajedno s djecom čitati ulomke iz knjige 'Božićna bajka'. Prilikom boravka u Kutini održat će radni sastanak s vodstvom Grada te posjetiti tvrtku Petrokemija, a u Novskoj tvrtku MMM Vukelić te Poduzetnički inkubator PISMO.

Predstavnici Šumarskog fakulteta u Zagrebu prezentirat će rad Nastavno-pokusnog šumskog objekta Opeke u općini Lipovljani, a drugi dan boravka u županiji predsjednica će završiti u mjestu Baćin u općini Hrvatskoj Dubici, davanjem počasti poginulima u Domovinskom ratu te susretom s članovima obitelji ratnih stradalnika.

Sastankom s vodstvom Grada Petrinje i posjetom Učiteljskom fakultetu u tom gradu predsjednica će započeti posljednji dan boravka. U Hrvatskoj Kostajnici posjetit će Srednju školu Ivana Trnskog, a u Glini održati radni sastanak s predstavnicima Grada.

U općinama Donji Kukuruzari i Gvozd susrest će se s građanima, u općini Dvor obići granični prijelaz, a boravak u Sisačko-moslavačkoj županiji završiti posjetom i obilaskom Lječilišta Topuskog, stoji u priopćenju Ureda predsjednice.